fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

RASKRINKAVANJE: Aldin Širanović vlasnik 46 portala

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Portal Raskrinkavanje.ba bavio se djelovanjem Aldina Širanovića, mladića iz Tuzle koji je bio jedan od organizatora onih prosvjeda 2014. godine kada su paljene državne institucije. Spomenuti portal je uspio dokazati kako Aldin Širanović masovno širi lažne vijesti.

“Raskrinkavanje” se više puta susretalo s ovakvim “medijima”, to jest anonimnim portalima koji se reklamiraju putem Facebooka i postoje isključivo s ciljem ostvarivanja zarade preko Google oglasa. Kako zarada dolazi s brojem pregleda stranice, na ovakvim portalima se objavljuje bilo šta što može privući ljude da “kliknu” na istu, zbog čega iste obiluju lažnim vijestima i klikbejt naslovima.

Agresivne reakcije vlasnika ovakvih portala očito su motivirane upravo strahom da bi mogli izgubiti “pratioce” i njihove klikove ukoliko njihova publika shvati da joj se pod “ekskluzivnim” i “skandaloznim” naslovima serviraju lažne vijesti i besmislice koje nemaju nikakve veze ni sa izvještavanjem, ni sa informiranjem.

Osobe koje vode ovakve portale često imaju niz web i Facebook stranica koje “linkaju” jedna na drugu i tako povećavaju vidljivost i profitabilnost svojih portala.

Sam Širanović je, recimo, do sada bio vlasnik ukupno 46 portala, o čemu govore javno dostupni whois podaci o vlasništvu zakupljene domene. Na određenim portalima je svoj identitet sakrio, a neke stranice su u međuvremenu ugašene, te se trenutno njegovo ime nalazi pored 11 aktivnih portala, navodi se u analizi Raskrinkavanje.ba.

Širanović je bio posebno aktivan tijekom prošlotjednih prosvjeda demobiliziranih boraca. On je preko svih svojih portala i lažnih profila širio laži kako bi dodatno proširio kaos, a usput i zaradio na klikovima. Ovaj smutljivac je vjerodostojan primjer kako danas funkcioniraju tvornice lažnih vijesti.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});