fbpx

RJEŠENJE ZA BICIKLISTE: Predstavljene futurističke gume koje se ne mogu probušiti

Autor: dnevno.ba

Start up firma The SMART Tire Company udružila je snage s NASA-om te su predstavili bezračne gume. Prema Oddity Centralu, nedavno je najavljena inovativna zračna guma koju je NASA testirala i za ubuduće misije Mars Rovera.

Nazvana METL, revolucionarna guma izrađena je od “pametnog” memorijskog metala koji preuređuje svoju molekularnu strukturu kada se savije, ali odmah se vraća u svoj izvorni oblik. U osnovi ima fleksibilnost gume, ali je jak poput titana.

“Žice su protkane kako bi stvorile bezračnu strukturu koja ima sposobnost savijanja s terenom, za razliku od trenutnih krutih guma. SMA (Shape Memory Alloy) materijal djeluje kao amortizer i može bez napora prijeći teren opterećen kamenjem, bez razbijanja ili oštećenja gume”, opisuje NASA tehnologiju.

Proizvedene postupkom koji zagrijava kotače na temperature veće od 500 Celzijevih stupnjeva, METL gume su dizajnirane za ekstremne temperature i okoliš, kao što je onaj na Marsu. OVA ametna guma METL rezultat je inicijative koju sponzorira NASA.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI