fbpx

Roboti u borbi protiv koronavirusa i na ulicama

Autor: HTV

PEKING - Kinezi vode u utrci za 5G mobilnu tehnologiju. Nadziran upravo na taj način, na kineske ulice izlazi novi čuvar - robot koji mjeri temperaturu ljudskog tijela. Može kontrolirati i nose li građani maske.

● Broj umrlih od koronavirusa povećao se na 717
● Hrastić za HRT: Hrvati nisu zaraženi, ali ne mogu napustiti brod
● Brže otkrivanje koronavirusa – za sve kriv ljuskavac?
● Koronavirus – pravo lice zaraze
● Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih

Svrha mu je – smanjiti ljudske kontakte pa tako i prijenos koronavirusa. S obzirom na to da ondje nema mnogo rasprava o ljudskim pravima i pravu na privatnost, osobe za koje se sumnja da su zaražene lako mogu biti identificirane i njihove fotografije proslijeđene nadležnim službama.

– S obzirom na trenutačnu hardversku konfiguraciju, robot istodobno može mjeriti temperaturu 10 osoba. Može kombinirati snimke temperature i fotografije. Primjerice, kad utvrdi da je nečija tjelesna temperatura povišena, snimit će fotografiju te osobe u visokoj razlučivosti, kaže razvojni inženjer Zhang Shaofei.

U Prvoj bolnici Nanjingu u Kini roboti znatno olakšavaju život medicinskom osoblju. Neki razvrstavaju, doziraju pa i dostavljaju lijekove, te bacaju one kojima je istekao rok. Još su važniji oni koji u suhi zrak raspršuju dezinficijens i čiste svaki kutak prostora.

Najzanimljiviji su, pak, oni koji se temelje na tehnologiji ultraljubičastog zračenja, odnosno svjetla. U pet minuta mogu ubiti sve bakterije na površini od 21 četvornog metra. Svaki od njih ima devet lampi sa snažnim UV žaruljama, mogu potpuno dezinficirati dijelove tijela i zrak, kazala je Li Lin, glavna sestra na zaraznom odjelu Prve bolnice Nanjing.

Autor: HTV

ZADNJE VIJESTI