fbpx

ROBOTI U TUŽITELJSTVU U Kini će botovi dizati optužnice protiv ljudi: Pogreške su moguće, ali oslobađajuće presude – teško

Autor: Dnevno.ba

Kineski znanstvenici tvrde da tehnologija može odlučiti o optužbama s više od 97 posto točnosti na temelju usmenog opisa slučaja
Kineski znanstvenici kažu da su stvorili prvog “tužitelja – umjetnu inteligenciju” na svijetu, koji može odlučiti hoće li optužiti ljude za zločine.

Znanstvenici tvrde da ova tehnologija može odlučiti o optužbama s više od 97 posto točnosti na temelju usmenog opisa slučaja, prenosi The Telegraph.

Stroj je izradio i testirao Shanghai Pudong People’s Procurorate, najzaposlenije kinesko okružno tužiteljstvo.

Do sada je utvrđeno da ova umjetna inteligencija može identificirati i podići optužnicee za osam najčešćih kaznenih djela u Šangaju, uključujući prevaru s kreditnim karticama, krađu, opasnu vožnju i izazivanje svađe – kazneno djelo koje se često koristi kao sredstvo protiv neistomišljenika režima.

Tehnologija je ‘uvježbana’ korištenjem više od 17.000 slučajeva od 2015. do 2020. godine. Može se koristiti na stolnom računalu i odlučuje hoće li podići optužnicu analizirajući stotine “karakteristika” dobivenih iz slučaja koji je opisao čovjek.

Nakon što je optužnica podignuta gotovo je zajamčeno da će završiti osuđujućom presudom jer je stopa oslobađajućih presuda u Kini manja od jedan posto.

Rasterećenje tužitelja
Vodeći znanstvenik na projektu, Shi Yong, direktor laboratorija za upravljanje velikim podacima i znanjem Kineske akademije znanosti, rekao je da bi stroj mogao rasteretiti tužitelje i omogućiti im da se usredotoče na teže zadatke.

“Sustav može u određenoj mjeri zamijeniti tužitelje u procesu donošenja odluka”, kažu Shi i njegovi kolege u recenziranom radu objavljenom ovog mjeseca u kineskom časopisu Management Review.

Kina već pokušava uskladiti i prilagoditi tehnologije poput umjetne inteligencije i velikih količina podataka kako bi transformirala način na koji funkcionira njihov pravni sustav.

Godine 2017. vlasti su pokrenule prvi kibernetički sud u zemlji, koji dopušta strankama u predmetima povezanim s “digitalnom tehnologijom”, kao što je e-trgovina, da se pojave na način video konferencije pred virtualnim sucima umjetne inteligencije.

Iako je ideja ubrzati ročišta i pomoći sustavu da se nosi s većim brojem predmeta, ljudski suci i dalje prate što se događa i donose ključne odluke.

Godine 2016. kineski tužitelji počeli su koristiti alate umjetne inteligencije za procjenu dokaza i procjenu razine opasnosti koju osumnjičenik predstavlja za javnost.

No, postojeći alati umjetne inteligencije nemaju ulogu u procesu donošenja odluka o podnošenju optužnica i predlaganju kazni, navode Shi i njegovi kolege.

‘Tko će preuzeti odgovornost za pogrešku?’
Znanstveni tim tvrdi da će njihov stroj postati moćniji s nadogradnjom te će moći prepoznati manje uobičajene zločine i podnijeti više optužbi protiv jednog osumnjičenika.

Neimenovani tužitelj u južnom kineskom gradu Guangzhouu rekao je za South China Morning Post da, iako je za stroj prijavljena točnost od 97 posto, “uvijek će postojati šansa za pogrešku”.

“Tko će preuzeti odgovornost kada se to dogodi? Tužitelj, stroj ili dizajner algoritma?”, pita se ovaj tužitelj.

Osim u pravosuđu, kineske vlasti također pokušavaju koristiti umjetnu inteligenciju u raznim drugim sektorima kako bi poboljšale učinkovitost i ojačale državni nadzor.

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi kineska umjetna inteligencija i slične ambicije na kraju mogle pružiti Pekingu kritičnu prednost u vojsci, zdravstvu i drugim ključnim sektorima.

U listopadu je bivši šef softvera Pentagona rekao za Financial Times da je Kina već pobijedila u bici na polju umjetne inteligencije sa SAD-om te da se kreće prema globalnoj dominaciji.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI