fbpx

Slovenija dobila prvog nobelovca, Duncana Holdena

Autor: Dnevno.ba

WASHINGTON - Britanski naučnik Duncan Holden, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2016., dobio je državljanstvo Slovenije, na ceremoniji u slovenačkoj ambasadi u Washingtonu.

Prema pisanju slovenačkih medija, ovaj u Londonu rođeni nobelovac u svojoj biografiji uvijek navodi da je škotsko-slovenačkog porijekla, i da je njegova majka rođena kao Ljudmila Renko u austrijskom Ferlahu, u pokrajini Koruškoj, u kojoj živi brojna slovenačka manjina.

Holden je 2016. godine s David Taulesom i Jonom MIkeom Kosterlicom podijelio Nobelovu nagradu za fiziku, prenio je seebez.eu.

Dodijeljena mu je za otkrića na području teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog vijeka razjasnio je magnetska svojstva atomskog lanca u određenim supstancama, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovenački mediji.

Holden, koji je trenutno profesor fizike na Univerzitetu Sherman facild i na Prinstonu u SAD, a svečanu zakletvu kao slovenački državljanin položio je prošli petak u prostorijama ambasade Republike Slovenije u Washingtonu, navodi seebiz.eu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI