fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Solarna super-oluja mogla bi ugasiti internet za većinu stanovništva Zemlje

Autor: dnevno.ba

Solarna oluja koja se nalazi na oko 200 milijuna kilometara od Zemlje prijeti izazvati apokalipsu nakon koje bi većina stanovništva ostala bez interneta, pokazuju posljednja istraživanja stručnjaka na Sveučilištu Kalifornija, pod vodstvom profesora Sangeetha Abdua Jyothija.

Treba napomenuti da ne bi svi bili pod utjecajem te oluje, već oni koji ovise o kablovima postavljenima u Atlantskom i Pacifičkom oceanu. Nešto manje probleme imali bi oni koji ovise o kablovima postavljenima oko Singapura, gdje se povezuje Azija.

Naime, kad neki od tih kablova ne funkcionira, promet se “seli” na one koji funkcioniraju, a u slučaju ovako jake solarne oluje, došlo bi do preopterećenja i prekida rada, što se u ovom trenutku čini nepojmljivo, ali je itekako moguće. Ako je vjerovati istraživanju na ovu temu.

Naravno, snažna solarna oluja kao ova koja se nalazi milijunima kilometara od Zemlje ne bi utjecala samo na kablove pod morima već i na satelite u orbiti, što bi izazvalo dodatne probleme i tad bismo svjedočili scenariju iz uvoda – internetskoj apokalipsi!

Pitat će se netko zašto unaprijed ne postoji zaštita od ovakvog scenarija… Odgovor je jednostavan, čovječanstvo se još uvijek nije susrelo s njima, ne na ovaj način. Uz izostanak tako vrijednog iskustva, logično je i ne znati kako se točno postaviti da bi neželjene posljedice bile adekvatno anulirane.

Ono što se zasad može reći jest da treba pratiti razvoj situacije i pronaći “plan B”, barem u teoriji. Jer, i to je nešto, možda nedovoljno, ali je prvi korak prema rješenju…

Ukoliko do rješenja ne bi došlo i ukoliko bismo bili prepušteni situaciji kakva jest, posljedice bi mogle biti uistinu katastrofalne. Stoga, preostaje nadati se da solarna oluja neće stići do Zemlje i da ćemo biti oslobođeni baviti se problemom kao što je ovaj potencijalni, piše ICT Business.info.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});