STEM sajam – svaka dobra ideja negdje počne

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Svaka ideja ima potencijal da oblikuje naš svijet i budućnost. Ove sedmice, kada slavimo 30. rođendan UN Konvencije o pravima djeteta, obilježavamo Međunarodni dan dječijih prava, te Međunarodnu sedmicu obrazovanja, želimo posebno skrenuti pažnju na pravo na razvoj, pravo na adekvatan životni standard ipravo na obrazovanje.

Tim povodom, 19. i 20. studenog pozvali smo učenice i učenike nekoliko bh. škola da pokažu na koji način oni zamišljaju rješenja određenih problema kroz upotrebu nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike, odnosno, kroz STEM oblasti. Oni će svoje radove prezentovati na STEM sajmu u Mostaru koji se organizira u sklopu provedbe projekta Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH), koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Također, bit će ovo i prilika za učenje za njih, jer će se među govornicima naći i inženjerka robotike Maja Hadžiselimović (MRK Systeme GbmH), Tomislav Čleković i Mislav Šramek inženjeri u kompaniji Rimac automobili, istraživači na projektu Sharklab Andrej Gajić i Adla Kahrić(National Geographic), direktorica asocijacijeBit Alijansa Tatjana Vučić, istraživač u oblasti fizike Admir Greljo (CERN), profesor matematike Ismar Volić (Wellesley College), Luka Vučina i Marin Bevanda, osnivači kompanije Amplius elecrtonics, kao i najbolje plasirani bh. tenisač i ambasador Save the Children-a Damir Džumhur.

STEM sajam kao dio projekta ENABLE BiH za cilj ima okupiti učenike/ce i nastavnike/ce iz škola koje su dio projekta, stručni kadar iz oblasti obrazovanja, kompanije/partnere projekta, roditelje te širu javnost općenito, a radi promocije STEM oblasti, naučnog rada, istraživanja i postignuća te kritičkog razmišljanja, kreativnosti, proaktivnog pristupa rješavanju problema i komunikacije i saradnje među učenicima/cama i profesorima/cama.

Provedbom projekta ENABLE BiH, uz podršku USAID BiH, Save the Children u oblasti obrazovanja nastoji postići pozitivne promjene uvođenjem STEM koncepta u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje kao bismo učenicima/cama omogućili da stiču znanja i vještine koji će im biti neophodne za poslove koje nosi budućnost.

Program:

13:00-13:30
Otvaranje sajma i uvodna obraćanja:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske – Natalija Trivić, ministrica*

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta BiH – Senad Osmanović, šef Odjeljenja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo – Zineta Bogunić, ministrica

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje – Maja Stojkić, direktorica

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) – Peter Cronin, direktor ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH

Save the Children za sjeverozapadni Balkan – Fatima Smajlović, direktorica za razvoj i kvalitet programa / v.d. menadžerica projekta ENABLE BiH

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona – ministarstvo domaćin – Suad Marić,pomoćnik ministra*

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI