fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Svečano otvorena konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“ danas je svečano otvorena u Sarajevu. Kroz brojne sesije okupljenima je o nužnosti digitalizacije različitih sfera društva govorilo više od 20 izlagača. Tijekom tri dana trajanja konferencije brojni stručnjaci podijelit će svoje stavove, iskustva te najuspješnije slučajeve iz prakse o digitalizaciji s više od 500 sudionika.

U prvom dijelu Konferencije sudionicima su se obratili predstavnicii UNDP-a, EUSR-ate bh. ministri. Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u svome obraćanju, istaknuo je kako je IKT sektor najbrže rastuća grana industrije u BiH koja može biti generator sveukupnog razvoja naše zemlje. O pozitivinim primjerima digitalnog poslovanja govorio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU.

„Digitalizacija društva je proces koji smo započeli, a IKT sektor je alat za digitalizaciju svih sfera društva. Nužno je da shvatimo važnost i korištenje ogromnih potencijala razvitka Bosne i Hercegovine koji se otvaraju ovim procesom,“ istaknuo je Haris Hadžialić, konzultant VTK za proces digitalizacije bh. društva i direktor GlobalGPS BiH.

Jedan od načina da vlasti naše zemlje dođu do podataka kako smo kao država pozicionirani po pitanju IKT tehnologija i njihove primjena u svim sferama društva svakako je objektivno poređenje sa zemljama u okruženju te svjetskim velesilamao čemu će se govoriti tokom konferencije.

Eksperti će iznijeti presjek nacije u 12 tematskih cjelina, stubova razvoja bh. društva. Najveći domet ove faze rada je definisanje i priprema za prikupljanje preko 1000 indikatora kojima će svake godine biti obračunavani indeksi uspješnosti BiH u odnosu na EU i druge referentne zemlje. Kroz uspostavljeni Program razvoja informacionog društva, a po ugledu na rad u EU, bit će oformljeni komiteti kojima je osnovni zadatak rad na omasovljavanju procesa, ali i prikupljanje relevantnih podataka za izračun indikatora.

Sudionici mogu očekivati panele o digitalnoj transformaciji državne administracije i javne uprave, prilikama i mogućnostima uspostave procesa digitalizacije zdravstvenih servisa te upravljanja sistemima zavoda zdravstvenog osiguranja. Govorit će se i o digitalizaciji procesa rada u sudstvu, tužiteljstvu i advokaturi- zatvorenom i sistemu koji je kompleksan zbog razmjene i povezivanja raznih sudskih i izvršnih podsistema.

Po najavama organizatora VTK BiH naredna konferencija „Digitalizacija bh.društva“, održat će se u siječnju 2020. godine, a tom prilikom bit će predstavljeni i prvi službeni izračuni o stanju nacije nakon pokretanja Programa.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});