Svečano otvorena konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“ danas je svečano otvorena u Sarajevu. Kroz brojne sesije okupljenima je o nužnosti digitalizacije različitih sfera društva govorilo više od 20 izlagača. Tijekom tri dana trajanja konferencije brojni stručnjaci podijelit će svoje stavove, iskustva te najuspješnije slučajeve iz prakse o digitalizaciji s više od 500 sudionika.

U prvom dijelu Konferencije sudionicima su se obratili predstavnicii UNDP-a, EUSR-ate bh. ministri. Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u svome obraćanju, istaknuo je kako je IKT sektor najbrže rastuća grana industrije u BiH koja može biti generator sveukupnog razvoja naše zemlje. O pozitivinim primjerima digitalnog poslovanja govorio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU.

„Digitalizacija društva je proces koji smo započeli, a IKT sektor je alat za digitalizaciju svih sfera društva. Nužno je da shvatimo važnost i korištenje ogromnih potencijala razvitka Bosne i Hercegovine koji se otvaraju ovim procesom,“ istaknuo je Haris Hadžialić, konzultant VTK za proces digitalizacije bh. društva i direktor GlobalGPS BiH.

Jedan od načina da vlasti naše zemlje dođu do podataka kako smo kao država pozicionirani po pitanju IKT tehnologija i njihove primjena u svim sferama društva svakako je objektivno poređenje sa zemljama u okruženju te svjetskim velesilamao čemu će se govoriti tokom konferencije.

Eksperti će iznijeti presjek nacije u 12 tematskih cjelina, stubova razvoja bh. društva. Najveći domet ove faze rada je definisanje i priprema za prikupljanje preko 1000 indikatora kojima će svake godine biti obračunavani indeksi uspješnosti BiH u odnosu na EU i druge referentne zemlje. Kroz uspostavljeni Program razvoja informacionog društva, a po ugledu na rad u EU, bit će oformljeni komiteti kojima je osnovni zadatak rad na omasovljavanju procesa, ali i prikupljanje relevantnih podataka za izračun indikatora.

Sudionici mogu očekivati panele o digitalnoj transformaciji državne administracije i javne uprave, prilikama i mogućnostima uspostave procesa digitalizacije zdravstvenih servisa te upravljanja sistemima zavoda zdravstvenog osiguranja. Govorit će se i o digitalizaciji procesa rada u sudstvu, tužiteljstvu i advokaturi- zatvorenom i sistemu koji je kompleksan zbog razmjene i povezivanja raznih sudskih i izvršnih podsistema.

Po najavama organizatora VTK BiH naredna konferencija „Digitalizacija bh.društva“, održat će se u siječnju 2020. godine, a tom prilikom bit će predstavljeni i prvi službeni izračuni o stanju nacije nakon pokretanja Programa.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI