fbpx
Foto: Pixabay

TIKTOK NE IDE U RUKE MICROSOFTA: ByteDance dogovorio poslovnu saradnju s Oracleom

Autor: dnevno.ba

Kineska kompanija ByteDance odlučila je kako neće prodati TikTokove američke operacije Microsoftu.

“Uvjereni smo da je naš prijedlog bio dobar za TikTokove korisnike i zaštitu interesa nacionalne sigurnosti”, objavio je Microsoft u saopćenju.

Nakon toga, Reuters je objavio da je ByteDance odustao od prodaje TikToka u SAD-u. Osoba koja je upoznata sa situacijom kazala je da je dogovoreno partnerstvo s Oracleom u nadi da će da tako izbjeći zabranu rada TikToka u SAD-u, a istovremeno smiriti i ​​kinesku vladu.

Prema dogovoru, Oracle će biti tehnološki partner BytedDancea i preuzeti upravljanje TikTokovim američkim korisničkim podacima, piše Guardian. Oracle također pregovara i o preuzimanju udjela u američkom poslovanju TikToka.

Taj sporazum postignut je nekoliko dana prije isteka roka koji je postavio američki predsjednik Donald Trump, insistirajući na prodaji TikTokovog američkog poslovanja zbog zabrinutosti da bi se putem putem TikToka informacije o korisnicima mogle prenijeti kineskoj vladi. Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije, a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom.

Krajem prošle sedmice Reuters je, pozivajući se na tri osobe koje su željele ostati anonimne, objavio da se Peking protivi prisilnoj prodaji TikTokovih američkih operacija te da želi da ByteDance ugasi svoje američko poslovanje.

Microsoft je još 2. augusta objavio da je u razgovorima za kupovinu TikTokovog poslovanja u SAD-u, Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu. Krajem augusta pridružio mu se maloprodajni lanac Walmart u ponudi za američko poslovanje te društvene mreže.

Neuspjeli pokušaj Microsofta da kupi TikTok predstavlja simbolički gubitak za Satya Nadella, koji je preuzeo vođenje te američke softverske kompanije 2014. godine, naslijedivši Stevea Ballmera. Pod Ballmerom je Microsoft želio kupiti Yahoo 2008., ali je povukao ponudu jer ju je Yahoo odbio.

Oracle je 18. augusta iskazao interes za kupnju američkog poslovanja TikToka. Poput Microsofta, Oracle nudi infrastrukturu za usluge u “oblaku”, na koju se TikTok može osloniti radeći u SAD-u.

ByteDance za tu transakciju treba odobrenje i američke i kineske vlade. Predstavnici Oraclea i Bytedance nisu mogli odmah dati komentar, dok je Bijela kuća odbila komentarisati ovu odluku.

Inače, TikTok ima 800 miliona korisnika širom svijeta, a prihode ostvaruje putem oglasa koje prikazuje gledateljima videosadržaja.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI