fbpx
Picasa

U Poznanu potpisan Memorandum o uspostavi Instituta za održive tehnologije jugoistočne Europe

Autor: Dnevno.ba

POZNAN - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i premijeri Albanije Edi Rama, Bugarske Boyko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Kosova Ramush Haradinaj i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potpisali su u Poznanu tijekom Samita lidera zapadnog Balkana Memorandum o okvirnoj suradnji o uspostavi Instituta za održive tehnologije jugoistočne Europe.

Svrha Memoranduma je utvrđivanje okvira suradnje učesnica, posebno u svjetlu pokretanja predstojeće faze realizacije SEEIIST projekta, odnosno faze Studije dizajna. Riječ je o krupnoj istraživačkoj infrastrukturi baziranoj na najsuvremenijim tehnologijama, a koja je potrebna regiji, kako bi se potakla naučna izvrsnost, inovacije, mobilnost, internacionalizacija i transfer znanja, te potakao razvoj komplementarnih tehnologija i smanjio odliv talenata.

Mapiranjem zajedničkih regionalnih društvenih i ekonomskih izazova, za SEEIIST projekt je izabrana opcija „Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona“ – najsuvremenija i najuspješnija metoda liječenja širokog spektra kancera, što SEEIIST čini jednim od izvanrednih primjera projekata „Nauka za društvo”. Kako će 50% vremena biti posvećeno kancer-istraživanjima, pomoću ovih novih instrumenata projekt će biti jedinstven u svijetu. Procjena je da će ovom metodom biti tretirano 500 pacijenata godišnje, a što je potreba Regije s 20 milijuna stanovnika, dok bi Institut pružio kapacitet za oko 1000 istraživača iz regije i Europe.

Zbog multidisciplinarne prirode, projekt bi unaprijedio suradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz europskih centara, poput CERN-a i dr. Uz to, stimulirao bi razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korištenje alternativnih izvora energije, razvoj naprednih digitalnih sistema i sl. Tijekom izgradnje Instituta otvorit će se brojne mogućnosti tehnološkog transfera, što će koristiti lokalnoj privredi, kao i omogućiti nastanak spin-off gospodarskih subjekata, navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI