fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U svijetu velika debata, Branković tvrdi da 4 i 5 G mreža nije štetna

Autor: Patria

SARAJEVO - Temu u Bosni i Hercegovini o testiranjima i provođenju istraživanja o štetnosti uvođenja 4G i 5G mreže pokrenuo je nedavno delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić tražeći da se javnosti predoče istraživanja o štetnosti.

Zatražio je odgovor o tome da li su telekom operatori proveli istraživanja o ugrožavanju zdravlja građana prilikom korištenja komunikacijskih usluga, a sve u skladu sa Zakonoma o komunikacijama.

“Imajući u vidu da 4G mreža emitira zračenje od 900 do 2.100 megaherca, 5G mreža imaće od jednog do četiri gigaherca zračenje. To znači da će u budućnosti naša djeca “živjeti” u mikrovalnim pećnicama“,  tvrdi Miletić.

Njegove tvrdnje podudaraju se sa sve širim pričama i u nekim evropskim zapadnim zemljama te i SAD. U javnosti su se pojavile tvrdnje da 5G mreže, frekvencijski spektri, loše djeluju na žive organizme, a neki idu toliko daleko da sugeriraju kako od njihovog zračenja ugibaju ptice, djeca obolijevaju od dijabetesa, da je smrtnost povećana.
Također, ponukane odgodom implementacije 5G mreža u Briselu, neke političke stranke su čak pokrenule kampanju protiv 5G mreža.

Istraživanja provedena u nekim zemljama pokazala su da svako treće dijete obolijeva od dijabetesa, vrlo često obolijevaju od koronarnih bolesti, bilježi se i povećan broj samoubistava te su prisutne druge devijacije u društvu koje su u uskoj vezi s korištenjem napredne tehnologije.

Ono što treba da zbrine sve stanovnike BiH je nejasan odgovor zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Nedžada Brankovića (SDA), koji je u želji da odbrani operatere fokus odgovora stavio na činjenicu da operateri nisu dužni praviti nikakva istraživanja već Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), a koja je i usvojila Pravilo o ograničenu elektromagnetnog zračenja.

„Kada su u pitanju nove tehnologije neće se mijenjati karakter radiosignala koji se koristi za elektronske komunikacije samo će biti unaprijeđeni kapaciteti i poboljšana energetska efikasnost što znači da 4G i nadalje 5G uvode takozvane ćelije malih dimenzija koje zrače više hiljada puta manje nego one s početka uvođenja mobilnih komunikacija“, kazao je Branković.

Čak i eminentne tehnološke kuće ističu u svojim natpisima o 5G mreže da je potpuno neodgovorno tvrditi da nikakva opasnost ne postoji.

Ali, očito da Brankoviću to nije bio problem.

Naime, dodavanjem još jednog „sloja“ infrastrukture, povećava se ukupna količina zračenja, jer ćemo, barem po gradovima, imati četiri generacije antena: 2G, 3G, 4G i 5G (prva generacija već neko vrijeme nije u funkciji), a ne treba zanemariti ni kućni WiFi.

Međutim, kad 5G jednom zaživi, za pretpostaviti je da će operateri postupno gasiti starije generacije, što se dijelom već i događa.

Objektivna i lako dokaziva opasnost od 5G mreža leži u povećanoj ukupnoj količini antena koje zrače, a ne u njima samima.

Dakle, Branković bi trebao znati da se politike u BiH moraju zalagati za ukidanje 2G, pa čak i 3G antena tamo gdje one više nisu potrebne zbog velike gustoće 3G, odnosno 4G, a uskoro i 5G antena.

Savjet korisnicima

Korisnici zabrinuti za zdravlje mogu razmisliti o smanjenju korištenja mobitela. Isto tako bi telefonski razgovor, za vrijeme kojeg mozak dobiva najveću količinu zračenja, mogli zamijeniti tipkanjem poruka.

 

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});