fbpx

Umjetna inteligencija zamijenit će polovinu radnih mjesta?

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Umjetna inteligencija neizbježna je budućnost, glavna je poruka skupa Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu. Sudionici su istaknuli da je pitanje trenutka kada će roboti početi izvoditi medicinske zahvate, upravljati vozilima i obavljati administrativne zadatke...

HUP tvrdi da će se uz pomoć umjetne inteligencije u Hrvatskoj moći automatizirati više od pola radnih sati.

Jednog dana kada ova tehnologija uđe u širu primjenu, one najdosadnije, ali i najopasnije poslove više neće obavljati čovjek. No do tog cilja, dug je put.

Umjetna inteligencija vrlo brzo ulazi u naše živote, kazao je Ratko Mutavdžić, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca u HRT-ovom Studiju 4, nakon što je ta udruga izradila i danas predstavila dokument o potencijalu umjetne inteligencije za Hrvatsku.

– Bitno je tu temu približiti građanima, jer to više nije pitanje informatičara, već bilo kojeg čovjeka koji koristi neku tehnologiju. U tu se tehnologiju već polako ugrađuju elementi umjetne inteligencije, kaže Mutavdžić.

Iznoseći primjere kazao je da za kvalitetnu fotografiju učinjenu mobitelom nije “zaslužan” fotograf, već čip ugrađen u mobitel. Također, tu je i samovozeći automobil.

Istaknuo je i da postoje primjeri i u zdravstvu.

– Umjetna inteligencija nije tu da bi donijela odluku umjesto doktora, ali mu pomaže da možda kvalitetnije uoči neku anomaliju. U Hrvatskoj postoje već vrlo uspješne primjene robota koji radi operacije. Sve je to utemeljeno na alogritmima i umjetnoj inteligenciji.

Milan Račić, suosnivač tvrtke Gideon brothers i glavni direktor razvoja, kazao je da njegova tvrtka proizvodi autonomne robote koji se upotrebljavaju u industrijskim okruženjima, npr. u skladištima, tvornicama.

– Mi sada stavljamo naše robote u industrijska okruženja po čitavoj Europi. Oni rade s ljudima. Prethodno treba donijeti odluke kojom će putanjom oni ići sami, kaže Račić. Smatra da se neće stvoriti kritična masa autonomnih automobila po hrvatskim cestama, za barem 5-10 godina. Dodaje da je lakše uvesti autonomiju u industrijska okruženja te je pojasnio zbog čega to misli.

Mutavdžić je govorio o trendovima umjetne inteligencije te napominje da SAD i Kina prednjače u tome u odnosu na Europsku uniju.

– Hrvatska je potpisnik povelje o umjetnoj inteligenciji koju su potpisale sve ostale države, dodaje.

Pojasnio je da EU ima fond pod nazivom “Digitalna Europa”, koja se ove godine transformira u nešto što je usmjereno u pet područja, a umjetna inteligencija je jedno od njih. Planira se kroz taj podprogram investirati oko 2,3 mlrd. eura. Sveukupno taj program “Digitalna Europa” obuhvaća oko 11, 12 mlrd. eura.

– Kada je riječ o umjetnoj inteligenciji, mi sa znanjem i proizvodima, konkuriramo vrlo ravnopravno bilo kojoj državi u svijetu. Počeli smo na istim temeljima. Pitanje je samo koliko ćemo se brzo razvijati i koliko ćemo moći iskoristiti takve nekakve prilike kao što je financiranje.

Konkurencija su nam američke i kineske tvrtke, a ne europske, kaže Račić. Vlada bi, prema njegovom mišljenju, trebala omogućiti okvir za funkcioniranje djelatnost kojima se bavi njegova tvrtka. Opisao je da birokratski sektor stvara velike probleme u Hrvatskoj.

O eventualnim negativnim posljedicama Mutavdžić podsjeća na Račićevu izjavu da sve što umjetna inteligencija radi danas je u domeni odlučivanja čovjeka.
– Koliko daleko umjetna inteligencija može ići, to su ti okviri koje zapravo postavljamo.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI