fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UNCHARTED: Legendarna PlayStation igra upravo je postala još ljepša

Autor: dnevno.ba

Uncharted u ovoj je fazi jedna od perjanica ponude PS ekskluziva, a Naughty Dog svakako jedan od, ako ne i najbolji studio pod Sonyjevim krovom. Nešto što je započelo kao savršena mješavina akcijsko-avanturističkih franšiza kao što su Tomb Raider, Gears of War i Resident Evil, omotanih u ruho holivudskih blockbustera kao što su Indiana Jones i National Treasure, vrlo brzo se razvilo u vlastiti brend.

Iz nastavka u nastavak igre su postajale sve bolje, a stvari su nesumnjivo kulminirale u četvrtom i najboljem nastavku A Thief’s End koji je bio bolji, veći, ljepši i spektakularniji u svakom pogledu. Uz sve to, poboljšana je i igrivost, a scenarij je postao slojevitiji i još “filmičniji”. The Lost Legacy bio je spin-off koji četvorci nije dodao ništa vrijedno spomena, ali kritičari su bili zadovoljni dok se fanovi nisu bunili jer još malo Uncharteda nikad ne može biti loša stvar.

Director’s Cut bi bila bolja opcija

Sve nas ovo dovodi do Uncharted: Legacy of Thieves Collection koji je zapravo remaster posljednje dvije igre s poboljšanom rezolucijom, frame-rateom i nizom manjih poboljšanja i prilagodbi igrivosti za konzolu nove generacije. Na prvi pogled, to ne djeluje kao puno, ali poželite li, za luksuz Uncharteda na petici trebat ćete nadoplatiti sedamdesetak kuna što je sasvim prihvatljiva cijena za poboljšanje igre koju ste već kupili.

E sad, ovdje se ponovno vraćamo na problem novovalne nomenklature u industriji videoigara. Remasteri, remakeovi i redateljske verzije novi su nazivi za klasične pakete i svaki donosi nešto drugo. Remasteri su u tom pogledu najdosadniji jer donose samo vizualna poboljšanja. Međutim, po nazivu ove kolekcije, mogli biste steći pogrešan dojam da Legacy of Thieves donosi nešto više od vizualnih poboljšanja. Nažalost, to nije slučaj.

 

 

Da, igra izgleda bolje, ali realno, nitko nije pogledao izvorni Uncharted 4 i pomislio: “Ovom starom brlogu obavezno treba makeover”. Naughty Dog još je 2016. odradio impresivan posao, a igra koja je izašla za prošlu generaciju konzola i dan danas izgleda fenomenalno. Naravno, Uncharted 4 za peticu izgleda još impresivnije, ali od kolekcije ipak očekujete nešto više. Neki dodatan razlog zašto biste kupili baš Legacy of Thieves.

Bolja opcija svakako bi bila ono što neki nazivaju Director’s Cut i kroz što su već prošli Ghost of Tsushima i Death Stranding. Bonus misije, nova oružja, bilo što. Na kraju krajeva, obje ove igre već postoje u Digital Bundleu. Ovo je mogao biti običan upgrade Digital Bundlea, a ne zaseban proizvod s vizualima koji stvaraju dojam kao da vas čeka specijalno izdanje igre.

Male stvari koje čine veliku razliku

Sve u svemu, mnogi će očekivati više pa je dobro naglasiti da ovo teško da bismo mogli nazvati “ultimativnom verzijom” igre. Treba dodati i to da razlika između “fenomenalnog” i “fenomenalnijeg” nije prevelika i da većina igrača neće ostati bez teksta kad vidi o kakvim se razlikama radi. Fidelity mod donosi 4K i razlika se osjeti, ali ne toliko da biste o tome pisali pjesme. Ono što ćete svakako osjetiti je tzv. Performance+ mod koji omogućuje igru u 120 FPS-a, ali i to poboljšanje treba uzeti s rezervom jer sve ovisi o tome imate li TV koji to podržava.

Očitavanja će biti neprimjetna (što se i očekuje od petice), a ako vam to bilo što znači, moći ćete prenijeti i snimljene pozicije koje ste imali na staroj verziji igre na četvorci. I to je odlična stvar, ali ništa pretjerano bitno.

Kad se sve zbroji i oduzme, sve ovo može biti, ili odlična ponuda, ili nešto što ćete zaobići i ne osjetiti da ste bilo što izgubili. Sve na kraju ovisi o tome je li ovo vaš prvi susret s igrom, želite li je ponovno odigrati i jeste li PC igrač (igra bi se na Steamu trebala pojaviti ove godine). Ove tri skupine igrača dobivaju više nego dovoljno. No, uđete li u sve to s isključivom željom da dobijete neusporedivo ljepšu igru od one koje se sjećate, konačni rezultati mogli bi vas ostaviti ravnodušnima. Nema ni multiplayera pa čak niti odličnog photo moda koji bio dio Lost Legacyja dok haptički sustav na novom DualSenseu većinu vremena nećete ni primijetiti jer samo je malo različitiji od onoga što smo imali na DualShocku.

Istina, dobivate briljantnu igru koja je postala ljepša, ali uz samo malo dodatnog sadržaja, ovo je mogao postati nezaobilazan naslov u ponudi za PS5.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});