fbpx

UNESCO donio prvi međunarodni dokument o umjetnoj inteligenciji

Autor: Dnevno.ba

UNESCO je objavio da je donio prvi međunarodni dokument o etici umjetne inteligencije (AI) kako bi regulirao revolucionarne tehnologije koje, unatoč mnogim prednostima, donose društvu i velike opasnosti.

“Tehnologije AI-ja mogu donijeti veliku korist čovječanstvu” i “sve zemlje mogu imati koristi od njih”, ali “ujedno postavljaju temeljna etička pitanja”, ističe se u uvodu preporuke na 28 stranica koju su ratificirale 193 zemlje članice UNESCO-a, prenosi Hina.

“Treba osigurati transparentnost i razumljivost djelovanja algoritama i podataka iz kojih su dobiveni” jer mogu utjecati na “ljudska prava i temeljne slobode, ravnopravnost spolova i demokraciju”, ističe ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu.

Facebook je bio u središtu nekoliko afera

AI, koji gotovo nije postojao na početku tisućljeća, postupno se uvukao u naš život: odlučuje o kojim ćemo aktualnostima čitati na mobitelima, koji će nam se filmovi nuditi na streaming platformama, koje će nam rute GPS sustavi predlagati…

No algoritmi na temelju kojih AI radi, zlorabili su se zadnjih godina, svjedočeći o opasnostima koje donosi.

Facebook je bio u središtu nekoliko afera. Britanska konzultantska tvrtka Cambridge Analytica optužena je za zlouporabu podataka američke internetske kompanije kako bi politički utjecala na referendum koji se završio izlaskom Velike Britanije iz EU-a i na izbor Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

U njoj su popisane i zadaće koje potpisnici moraju ispuniti

Ne tako davno Facebook se našao na meti kritike da polarizira društva iznošenjem ekstremističkih i netočnih sadržaja.

UNESCO-ova preporuka, rezultat rada kojemu se pristupilo 2018., ističe vrijednosti – “poštovanja, zaštite i promicanja ljudskih prava”, “različitosti i uključivosti”, promicanja “miroljubivog društva” i okoliša – na poštovanje kojih se zemlje članice obvezuju.

U njoj su popisane i zadaće koje potpisnici moraju ispuniti, napose moraju donijeti zakonodavni mehanizam za reguliranje i nadzor AI-ja, za “jamčenje potpune sigurnosti osobnih i osjetljivih podataka” te za poučavanje građana o toj temi.

Rusija, Kina i Iran, zemlje koje su redovito na meti optužaba za povredu ljudskih prava, potpisnici su teksta koji je, priznaje UNESCO, “poticajna mjera” bez mogućnosti sankcija. SAD i Izrael, veoma aktivni na polju novih tehnologija, nisu članovi UNESCO-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI