fbpx

VELIKA PLJAČKA RiTE GACKO: Dugovi premašili 100 milijuna maraka, ni jedna banka ne želi dati kredit za REMONT

Autor: Nebojša Vukanović

GACKO - Rudnik i termoelektrana Gacko su na aparatima za vještačko disanje, i pod palicom gatačkog Srećka Šojića, donedavno svemoćnog Srđana Milovića, dovedena je na ivicu potpunog kolapsa. Kapitalni remont kasni godinama i ponovo je odložen za sljedeću godinu, ali je pitanje kako će se osigurati sredstva jer je i posljednji redovni remont urađen na veresiju. Naime nijedna banka nije se odazvala na tender i javni poziv RiTE Gacko za 6,5 milijuna maraka kredita, koliko je traženo kako bi se platio remont koji je urađen prije nekoliko mjeseci. Činjenica da nijedna banka ne želi odobriti kredit poduzeću koje ima godišnji prihod od 120 milijuna maraka, najbolji je pokazatelj kakvo je stanje. Financijski izvještaji se štimaju i friziraju, ali bankarima nije promakao uvid u stvarno stanje i činjenica da su dugovanja premašila 100 milijuna maraka, a da nekadašnji gigant preživljava na aparatima kao posljedica velike pljačke, namještanja poslova dvorskim firmama i izvlačenja desetina milijuna maraka.

Iako je Termoelektrana na izdisaju, ne prestaje ubacivanje partijskih aktivista u valovima. Osim Milovića, koji prima svoje aktiviste iz Gacka i Bileće iako nije obnovio poslanički mandat, i socijalisti su dobili dio kolača. Iako već duže vremena nije direktor, Maksim Skoko je posle izbora ubacio desetak svojih aktivista s terena, koji su mu omogućili da sa 1800 glasova osvoji poslanički mandat.

I dok prvi komunista Hercegovine Maksim Skoko mjerka ministarsku fotelju, Srđan Milović je u velikom problemu i boji se da će i njega zakačiti metla u Dodikovim postizbornim staljinističkim čistkama. Milović ne strahuje toliko od Dodika, iako je poražen u Gacku, već od hercegovačkih Berije Luke Petrovića, kome samo nedostaje RiTE Gacko da postane apsolutni vladar Elektroprivrede RS. Luka je odavno odmjerio skalp Miloviću i spriječio ga da obnovi poslanički mandat, i sasvim je izvjesno da će šuri Iliji prepustiti kontrolu nad Termoelektranom.

Pitanje je samo hoće li Termoelektrana preživjeli partijske obračune, pljačku i sistematsko razaranje, i hoće li operacija biti uspješna a pacijent mrtav!

Autor: Nebojša Vukanović

ZADNJE VIJESTI