fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Veliki broj Amerikanaca neće imati pristup 5G mreži na novom iPhoneu

Autor: dnevno.ba

Novi iPhone 12 je upotrebljiv u 5G mreži, ali veliki broj Amerikanaca neće moći koristiti Appleov novitet na ovoj mreži. Problem je u infrastrukturi telekom operatera.

5G mreža je od 10 do 20 puta brža od prethodne. Međutim, novi iPhone ili bilo koji drugi mobitel koji podržava 5G mrežu u Sjedinjenim Američkim Državama znači kao da “imate Ferrari u svom selu i ne možete ga voziti 320 kilometara na sat”. Ovim riječima je neupotrebljivost iPhonea u ovom kontekstu objasnio direktor kompanije Strategy Analytics Boris Metodiev.

Postojeća telekomunikacijska infrastruktura u SAD-u nije odgovarajuća da bi se ostvario puni potencijal, tj. maksimalna brzina 5G mreže na iPhoneu. Pretpostavlja se da će biti potrebno još nekoliko godina da bi se to ostvarilo.

Nekoliko američkih telekom operatera ima infrastrukturu koja omogućava brzine tek nešto brže od 4G mreže. Za razliku od SAD-a u Južnoj Koreji i Kini je 5G mreža sve prisutnija. Najveći konkurenti Appleu u razvoju uređaja s 5G mrežom su južnokorejski Samsung i kineski Huawei čija je prodaja porasla nakon što je zabranjen u SAD-u.

Problem je i da se tek trebaju početi praviti aplikacije za čije je korištenje potreban znatno brži internet, pa je tako interes za korištenje 4G mreže znatno potaknut aplikacijama Facebooka i YouTubea.

Tehnološki direktor telekomunikacijske opreme CommScope Morgan Kurk je ukazao da će se ovakve aplikacije praviti tek onda kada 5G mreža bude u potpunosti upotrebljiva i kada uređaji koji podržavaju ovu mrežu budu još dostupniji, prenosi agencija Reuters.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});