VIDEO: Maturantica Melika Lošić na najprestižnijim tehnološkim natjecanjima

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Za Meliku Lošić ste sigurno već imali prilike čuti. Ona je maturantica srednje škole u Sarajevu, dolazi iz Zenice. Nakon niza uspjeha na međunarodnim natjecanjima, ona se već priprema za sljedeće.

„Prvo natjecanje na kojem sam bila je globalna runda World Scholars Cup, koje je održano u Barceloni u srpnju ove godine. Tu sam osvojila tri zlatne i dvije srebrene medalje“, kaže Melika, a to joj je ujedno osiguralo plasman na natjecanje pod organizacijom Yale univerziteta u Americi.

Nedavno se vratila iz Južne Amerike, s najprestižnije nacionalne olimpijade „Mostratec“.

„To je zapravo svjetska olimpijada u kojoj mladi predstavljaju projekte iz nauke i tehnologije, odnosno svoje inovacije. Moj projekt je bio primjena aktivne i pasivne infracrvene termografije za detekciju oštećenja i imperfekcija u cijevima. Pokušala sam naći alternativni način za detekciju oštećenja na cijevima jer je to dosta veliki problem, a moja metoda ima dosta prednosti u odnosnu na sadašnji sistem.“

Kako navodi, u Zenici često imaju problem s grijanjem i cijevima, što je motiviralo da počne raditi na ovoj vrsti projekta. Melikin projekt je zauzeo drugo mjesto, što je čini mnogo sretnom. Kako kaže ovo je uspjeh i za našu državu, a i za nju osobno.

Melika ima ponovo priliku biti jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na natjjecanju u Yale univerzitetu. Trenutno je u potrazi za sredstvima, vremena je malo. Podržimo mladu i ambicioznu srednjoškolku da sebe i našu državu još jednom ponosno predstavi na prestižnom natjecanju.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI