fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

[VIDEO] Najnoviji kućni robot iz MIT-ja može pronaći vaše izgubljene ključeve od automobila

Autor: dnevno.ba

Svima nam se znalo dogoditi da negdje ostavimo ključeve od stana, telefone ili kreditnu karticu. Zahvaljujući najnovijem izumu znanstvenika sa MIT-ja, tehnologija bi nam jednog dana mogla pri tome pomoći tako da ih doslovno iskopa umjesto nas, piše Tportal.hr.

RFusion je robotska ruka opremljena kamerom i radio antenom pomoću kojih pronalazi i hvata izgubljene predmete čak i ako su prekriveni drugim predmetima koje glavna kamera ne može snimiti. Sve što vlasnik mora napraviti je na predmet staviti RFID oznaku, jeftini privjesak bez baterije koji šalje signale anteni.

‘Ova ideja o pronalaženju predmeta u kaotičnom svijetu otvoren je problem na kojem radimo godinama. Pomoć robota koji mogu tražiti stvari u hrpu drugih je vrlo traženo rješenje. Za sad ovaj projekt možemo nazvati Roombom na steroidima, no jednog bi se dana isti sustav mogao koristti i za skladišta’. rekao je koautor studije Facel Adib u izjavi MIT-ja.

Kućni pametni asistent budućnosti

Ovaj robot koristi snimku snimljenu kamerom sa signalima koje šalje RFID privjesak kako bi točno odredio lokaciju predmeta. Nakon što dobije neku načelnu ideju, on koristi pojačano učenje kako bi prokopao kroz druge predmete i pokupio predmet koji traži. Algoritam pojačanog učenja kojeg koristi RFusion omogućava korištenje najmanjeg broja poteza kako bi se došlo do predmeta, učinivši stroj puno učinkovitijim. Nakon što je predmet uhvatio u ruku, može ga još jednom skenirati i provjeriti radi li se o onome što korisnik traži.

 

 

Najnovija robotska ruka nastavak je drugog MIT-jevog projekta robota koji kopa kroz ruševinu ili tlo kako bi pronašao mine. Mašina koristi taktilni senzor pod imenom GelSight kako bi pomoću umjetnog dodira napravila 3D mape. Premda će RFusion svoje mjesto uglavnom naći u kućanstvima, inicijalna testiranja potvrdila su da uređaj može pronaći izgubljene predmete skrivene ispod gomile u 96 posto slučajeva, a tvorci se nadaju da će jednoga dana završiti i u skladištima gdje će pomoći pri pronalaženju predmeta koji su se zametnuli tijekom dostave.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});