fbpx

Windows 7 još uvijek koristi najmanje 100 miliona kompjutera

Autor: dnevno.ba

Iako je Microsoftov operativni sistem Windows 10 odavno u upotrebi, podaci pokazuju da se Windows 7 još uvijek prilično koristi.

Iako je Microsoft ukinuo podršku za Windows 7 prije godinu dana, ovaj OS se koristi na još najmanje 100 miiona kompjutera. Ovo pokazuju podaci različitih anaitičarskih izvještaja koji se razlikuju kada je riječ o udjelu Windowsa 7 na tržištu, ali se većina slaže da je prisutan na oko 20 posto današnjih kompjutera.

Microsoft je godinama tvrdio da postoji 1,5 milijardi koristnika Windowsa širom svijeta koji koriste različite verzije ovog OS-a. Teško je dobiti tačan broj korisnika Windowsa 7 zbog različitih metoda koje koriste analitičarske kompanije, ali se vjeruje da ih ima najmanje 100 miliona. Neki tvrde da se Windows 7 u svijetu koristi na više od 200 miliona kompjutera.

Microsoft je ukinuo podršku za Windows 7 u januaru 2020. godine, gotovo 11 godina nakon što se pojavio na tržištu. Brzo je postao popularna verzija Windowsa, posebno među poslovnim korisnicima.

Vjerovatno će proći još mnogo vremena prije nego Windows 7 potpuno nestane, posebno nakon godine u kojoj su mnogi morali raditi i učiti od kuće zbog pandemije koronavirusa. Bili su primorani da koriste svoje starije kompjutere i laptope, a mnoge od tih mašina još uvijek imaju Windows 7.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI