fbpx
Foto: Nanobit

Zagrebački Nanobit prodan švedskom tehnološkom gigantu za 148 milijuna dolara

Autor: dnevno.ba

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili oko milijardu kuna.

Transakcija će se realizirati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 miliona dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 posto udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara, piše Jutarnji list.

U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfoliju ima 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljava više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Jörgen Larsson, CEO Stillfronta kaže da su s Nanobitom dobili vrlo talentirani tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara.

“Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na višu razinu. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tijekom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoj”, kaže Larsson.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računara.

Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra preko 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI