fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZAŠTITA PODATAKA Ni Signal ni Telegram nisu sigurniji od WhatsAppa

Autor: dnevno.ba

Zbog nezadovoljstva promjenom pravila korištenja koje je WhatsApp najavio, odnosno da se podaci dijele s Facebookom, korisnici su odlučili prijeći na druge aplikacije kao što je Signal i Telegram, za koje se smatra da su puno sigurniji. No, istraživanje pokazuje da to ipak i nije tako.

Istraživači sa Sveučilišta u Wuerzburgu i Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu proveli ispitivanje kako bi otkriti koliko su aplikacije za dopisivanje sigurne, odnosno otkrivaju li osobne podatke svojih korisnika.

Rezultati istraživanja pokazuju da su Signal i Telegram jednako nesigurne kao i WhatsApp jer sve te aplikacije u sebi imaju ugrađenu značajku otkrivanja i povezivanja korisnika koji koriste istu aplikaciju.

Kako bi ta značajka funkcionirala aplikacija skenira listu kontakata koja je na pametnom telefonu te ju kopira i pohranjuju na servere kako bi olakšali pronalaženje kontakata. To potencijalno može ugroziti milijune korisnika ovih aplikacija, ali i milijune njihovih kontakata koji ih ne koriste, piše NovaTV.hr.

Istraživači su iskoristili tu značajku kako bi izveli uspješne provjere ranjivosti Signala, Telegrama i WhatsAppa. Testirali su telefonske brojeve koje su dobili kroz aplikacije Signal i WhatsApp te počeli prikupljati sve podatke koje aplikacije za dopisivanje inače prikupljaju od korisnika kao što je profilna fotografija, status, kad su posljednji put bili online,…

Analiza podataka pokazala je da korisnici na različitim aplikacijama koriste iste profilne fotografije, ne mijenjaju originalne postavke privatnosti te često zadržavaju ‘javni’ status svojih profila što ih čini dostupnima svim drugim korisnicima, bili oni njihovi kontakti ili ne.

To onda hakerima omogućuje da lako naprave točan model ‘žrtve’ i iskoriste te podatke protiv nje. Također, otkriveno je da korisnici koji koriste Telegram mogu slučajno otkriti povjerljive informacije svojih kontakata koji nisu korisnici te aplikacije.

Istražitelji navode kako su pružateljima usluga predložili nekoliko rješenja, ali je trenutno najučinkovitija zaštita da korisnici revidiraju postavke privatnosti. Ističu kako zagovaraju podizanje svijesti među prosječnim korisnicima o ozbiljnosti sigurnosnih propusta u aplikacijama za dopisivanje te educiranje o mjerama koje trebaju odmah poduzeti.

O svojim su otkrićima obavijestili Signal, Telegram i WhatsApp, a Signal je priznao kako takve napade nije moguće u potpunosti zaustaviti, ali je odlučio pokrenuti dodatnu razinu zaštite. Isto je napravio i Facebook koji je nagradio ovo otkriće, a Telegram je navodno uveo zaštite protiv programa koji prikupljaju podatke korisnika.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});