Završena SolidWorks i SolidCAM edukacija za profesore srednjih stručnih i tehničkih škola

Autor: Dnevno.ba

GORAŽDE - U prostorijama JU Srednje tehničke škole „HasibHadžović“ u Goraždu danas je završen drugi ciklus edukacija namijenjen za profesore srednjih stručnih i tehničkih škola iz korištenja softverskih alata za razvoj proizvoda pomoću računara. Za provođenje edukacije koja se odvija u okviru aktivnosti GIZ projekta „Stručno obrazovanje“ bila je zadužena licencirana kompanija iz Hrvatske.

Profesori s područja Goražda, Prijedora, Gradiške i Mostara imalisu priliku kroz dva ciklusa tematskih edukacija steći nova znanja i uvide u aktualna kretanja iz oblasti CAD-a i CAM-a, softvera koji se koristi za planiranje, razvoj i izradu prototipova, gotovih proizvoda i proizvodnih procesa. Novostečeno znanje će koristiti nastavnicima da efikasno realizuju nastavne planove i programe za zanimanja mašinski tehničar i CNC operater. Izradu nastavnih planova i programa je podržao GIZ u okviru njemačke razvojne saradnje.

Mile Vajkić, profesor u JU Mašinskoj školi u Prijedoru, prezadovoljan je što ima priliku saznati najnovija kretanja u industriji, jer kako kaže: „Mašinstvo je oblast koja se stalno mijenja i moramo ići u korak sa novim tehnologijama“.

Anela Fejzić iz goraždanske Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ istakla je da je učenicima lakše približiti stručna zanimanja kada se radi sa najnovijim tehnologijama: „Učenici su znatiželjni, a mi kao nastavnici, moramo biti u stanju da ih uvedemo u savremene načine proizvodnje, te im dočarati kakav će sutra biti njihov posao. Kroz ovakve edukacije imamo priliku da učimo od najboljih.“

Šest škola koje učestvuju u projektu „Stručno obrazovanje“ dobile su od njemačkog GIZ-a softver i edukacijske pakete ukupne vrijednosti od 20.300,00 KM.

Aktivnosti projekta „Stručno obrazovanje“ provode se u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Republici Srpskoj uz učešće šest škola i 500 učenika. Za implementaciju projekta zadužen je Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusmamenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade. Cilj projekta je usklađivanje stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada kako bi se povećala stopa zaposlenja. Na taj način se pozitivno utječe na društveno-ekonomski razvoj zemlje.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI