fbpx

Znanstvenici primijetili misteriozne radio-signale iz svemira

Autor: Fena

OKANAGAN DOLINA - Znanstvenici su primjetili više brzih valova radio signala koji dolaze iz udaljene galaksije, prenosi britanski The Independent navodeći istraživanje objavljeno u magazinu Nature.

U 13 intervala brzih radio valova, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1,5 milijardi svjetlosnih godina, otkriveno je teleskopom u Kanadi.

To je tek drugi put u povIjesti da su znanstvenici opazili takav ponavljajući interval radio signala.

Ono, istovremeno produbljuje misteriju ali i nudi mogućnost da se možda konačno razumiju razlozi nastanka ovih radio signala.

Točna priroda i izvor radio valova su nepoznate. Postoje razne teorije o tome šta ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja.

Manje popularna teorija među istraživačima jest da se radi o nekoj vrsti izvanzemaljskog svemirskog broda. Intervali signala traju samo milisekundu, ali su zato poslati sa energijom za koju je Suncu potrebno 12 mjeseci da je proizvede.

– Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo – rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s University of British Columbia.

“A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke – odakle su i što ih uzrokuje.”

CHIME observatorij u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan. Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio valova, uključujući ponavljajući signal, prenosi Al Jazeera Balkans.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI