fbpx
Foto: Pixabay

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja lansirala raketu preko Japana

Autor: dnevno.ba

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja danas je prvi put u pet godina ispalila balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone.

Japanska vlada upozorila je građane u vrijeme dok je raketa letjela preko te države, prije nego je pala u Tihi ocean.

Tokio je priopćio kako nije pokrenuo obrambene mjere da uništi raketu, prvu koja je preletjela otočje od 2017.

– Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući opetovana lansiranja balističkih raketa, prijeti miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan, rekao je glasnogovornik vlasti Hirozaku Matsuno.

Nedugo zatim, japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga barbarskim.

Glavni stožer južnokorejske vojske priopćio je kako se čini da je bila riječ o raketi srednjeg doma lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jagang.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su hiperzvučne.

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se na neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko tri tisuće kilometara od Japana.

Zbog sjevernokorejske rakete u sjevernim japanskim regijama, prekinut je željeznički promet, prenijela je japanska televizija NHK.

Sjevernokorejski raketni i nuklearni program zabranjen je rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD, Južna Koreja i Japan osudili sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete

Američki državni tajnik Antony Blinken zajedno s ministrima vanjskih poslova Japana i Južne Koreje “oštro je osudio” sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete preko Japana, rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi u utorak.

Njih trojica također su osudili sjevernokorejsko nepoštivanje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i duboko destabilizirajuće posljedice toga za regiju, rekao je glasnogovornik Ned Price.

Blinken je naglasio da američka predanost obrani Južne Koreje i Japana ostaje “čvrsta” i ponovio važnost bliske trostrane suradnje da bi se Sjevernu Koreju držalo “odgovornom za njezino neprihvatljivo ponašanje”, dodaje se u izjavi.

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja u utorak je prvi put u pet godina ispalila balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone.

Japanska vlada upozorila je građane u vrijeme dok je raketa letjela preko te države, prije pada u Tihi ocean.

Tokio je priopćio kako nije pokrenuo obrambene mjere da uništi raketu, prvu koja je preletjela otočje od 2017.

– Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući opetovana lansiranja balističkih raketa, prijeti miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan”, rekao je glasnogovornik vlasti Hirozaku Matsuno.

Nedugo zatim japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga barbarskim.

Glavni stožer južnokorejske vojske priopćio je kako se čini da je bila riječ o raketi srednjeg dometa lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jaganga.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su hiperzvučne.

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3 tisuće kilometara od Japana.

Zbog sjevernokorejske rakete u sjevernim japanskim regijama prekinut je željeznički promet, prenijela je japanska televizija NHK.

Sjevernokorejski raketni i nuklearni program zabranjen je rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI