fbpx
Twitter

Ruski i kubanski predsjednik najavili jačanje odnosa dviju zemalja

Autor: dnevno.ba

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel otkrili su u utorak u Moskvi spomenik kubanskom revolucionaru i vođi Fidelu Castru, obećavajući da će produbiti prijateljstvo i odnose između dviju zemalja koje su obje pod američkim sankcijama.

Castro, koji je vlast na Kubi preuzeo 1959., nema spomenik u svojoj domovini. Nakon Castrove smrti 2016., njegov brat Raul je rekao da želi izbjeći stvaranje kulta ličnosti.

Putin je evocirao uspomenu na Castra i kazao Diaz-Canelu da dvije zemlje trebaju izgraditi odnose na “čvrstim temeljima prijateljstva” uspostavljenim između Castra i sovjetskih čelnika.

Govoreći o spomeniku, Putin je rekao da je “pravo umjetničko djelo, dinamično, u kretanju prema naprijed koje prikazuje pravog borca”.

– Mislim da odražava osobnost Fidela u borbi u kojoj se i mi danas nalazimo, rekao je Diaz-Canel.

Rusija nastoji ojačati političke i gospodarske odnose sa zemljama koje se protive američkoj hegemoniji. Kuba je pod američkim gospodarskim embargom od 1962., od komunističke revolucije koju je predvodio Castro.

Diaz-Canel je u Dumi izrazio solidarnost s Rusijom direktno podržavši razlog zbog kojeg je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

– Razlozi za trenutni sukob se moraju tražiti u agresivnoj politici SAD-a i širenju NATO-a prema ruskim granicama, rekao je Diaz-Canel.

Na pitanje o mogućim paralelama između sadašnje situacije i Kubanske krize 1962., glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da su “krize različite, iako se u oba slučaja radi o sukobu između nas i kolektivnog zapada pod vodstvom SAD-a”.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI