fbpx
Korisnik

Tko ima najveće izglede zamijeniti premijera Sjeverne Makedonije 

Autor: Srna

Sanja Lukarevska i Ljupčo Nikolovski spominju se kao mogući kandidati za premijersku poziciju u Sjevernoj Makedoniji nakon ostavke Zorana Zaeva zbog poraza njegove stranke SDSM-a na lokalnim izborima.

Tamošnji mediji navode da je Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) bio zadovoljan poslom koji je obavila Lukarevska, kao ravnatelj Uprave javnih prihoda.

Kao mogući premijer spominje se i potpredsjednik Vlade Ljupčo Nikolovski koji je, kako navode mediji, upravo dolaskom Zaeva na čelo SDSM-a, postigao najveći uspjeh u stranci, kada je postao šef ureda i čovjek od velikog povjerenja, pa su mu, procjenjuje se, izgledi sasvim solidni.

Kao mogući nasljednici Zaeva u javnosti se spominju i ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski, ministar zdravlja Venko Filipče i potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja Fatmir Bitići.

Pobjeda Maksima Dimitrievskog, koji je kao nezavisni kandidat bio protukandidat kandidatu SDSM-u u Kumanovu, smatra se porazom ne samo njegovog protivnika Olivera Ilievskog, već i Olivera Spasovskog, što mu znatno smanjuje izglede.

Nakon požara u kovid centru u Tetovu, u kome je izgorjelo 14 ljudi, rejting i kredibilitet ministra zdravlja Venka Filipčea je, također, naglo pao.

Izbor Bitićija, koji je dio najvišeg stranačkog rukovodstva SDSM-a, održao bi, kažu, multietničnost stranke, ali on nema dugo iskustvo i čvrste veze u stranačkoj strukturi.

Lider SDSM-a i predsjednik Vlade Zoran Zaev izjavio je sinoć da podnosi ostavku na obje funkcije nakon poraza na lokalnim izborima u Skopju i drugim velikim gradovima.

Autor: Srna

ZADNJE VIJESTI