fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

351 DAN U ISIL-OVOM ZATVORU: Bili su spremni odrubiti mi glavu

Autor: Dnevno.ba

BERLIN - ‘Otmičari su mi svakog trenutka bili spremni pred uključenim kamerama odrubiti glavu. To je bilo potpuno jasno’, kaže novinarka koja je u visokom stupnju trudnoće oteta te je u zatočeništvu u Siriji provela 351 dan

Njemačka novinarka Janina Findeisen u visokoj je trudnoći iz Njemačke otputovala u Siriju kako bi se sastala sa školskom prijateljicom Laurom koja je deset godina prije toga postala džihadistica. Ona joj je bila veza za ekskluzivni materijal koji je trebala dobiti o o teroristima i džihadistima. “To je trebao biti moj debitantski film, priča o prijateljstvu s Laurom”, kaže danas novinarka u razgovoru za Deutsche Welle.

Janine je na to putovanje otišla 2015., unatoč činjenici da je postojao visoki rizik. “Postoje sigurnosne garancije za novinare u određenim slučajevima. Sigurnosnu garanciju je u mom slučaju meni poslala moja prijateljica mailom. To se baziralo na povjerenju. Njezina riječ je meni u tom trenutku bila dovoljna”, objašnjava Findeisen.

U početku to doista jest bilo dovoljno pa su krijumčari Findeisen odveli na sjever Sirije. Ondje je s Laurom provela nekoliko dana. “Ona je još uvijek bila moja prijateljica, poznavale smo se već toliko dugo. Naravno, previše se toga u međuvremenu dogodilo da bih mogla reći da je sve bilo kao nekada. Ali imale smo odnos zasnovan na povjerenju. To je bio temelj našeg prijateljstva i na njemu uopće nastala ideje o putovanju”, kaže novinarka.

Findeisen je tada odradila intervjue, pa i onaj sa zapovjednikom terorističke grupe Al-Nusre (Fronta obrane) bliske Al-Kaidi, kojoj pripada i Laura. Kada je skupila dovoljno materijala za svoj film, oprostila se od prijateljice i taksijem krenula u smjeru turske granice, no jedan borac iz Laurine grupe ju je pratio.

“Već prije sam imala čudan osjećaj. Taksi je vozio malo presporo, malo prebrzo i onda je zaustavljen od strane više muškaraca s maskama i kalašnjikovima. Izvukli su vozača i suvozača i ukrcali se u auto. Onda je jedan od boraca sjeo pored mene. U tom trenutku me obuzeo neopisivi strah, ali i potpuni mir, jer sam shvatila da ne mogu učiniti ama baš ništa”, opisala je.

Otmičari su Janini stavili povez na oči i nastavili voziti dalje. Bio je to prvi od 351 dana zatočeništva. Svakih nekoliko mjeseci prebacivana je u drugu kuću – promijenila ih je ukupno osam. Kada se približavao datum njezinog porođaja Janina je postala nestrpljiva. Više puta simulira trudove u nadi da će je odvesti u bolnicu. Uzalud. Doveli su joj “neku ginekologinju sa sjevera Sirije” kojoj su također prijetili, kao i njoj samoj.

“Otmičari su mi svakog trenutka bili spremni pred uključenim kamerama odrubiti glavu. To je bilo potpuno jasno”, govori za Deutsche Welle.

Na slobodi sa sinom

Nakon 11 mjeseci zatočeništva iznenada se dogodilo nešto neočekivano: maskirani muškarci su upali u kuću u kojoj je Janina bila zatočena. Glasno su izvikivali njezino ime i izvukli je van. Tada nije znala da je oslobađaju već je mislila da je želi preuzeti druga džihadistička grupa.

No, oslobodili su je borci druge grupe Al-Nusre. Oni su željeli ispoštovati jamstvo o sigurnosti i održati svoju riječ. To je barem ono što je Janini kasnije rečeno. Skinuli su joj povez i sa sinom je odvezli na tursku granicu gdje su je čekale njemačke sigurnosne snage.

Nakon povratka je napisala knjigu o teroristima i kaže da joj je pisanje pomoglo da izađe na kraj s onim što je proživjela. Da je odlazak bio greška, sada je svjesna. U zatočeništvu je provela 351 dan.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});