fbpx

7DNEVNO: Amerikanci ruše Brkića jer ga smatraju glavnim ruskim igračem za energetiku u Hrvatskoj

Autor: 7Dnevno

ZAGREB - Je li Milijan Brkić stao na put američkim interesima u Hrvatskoj glede energetskog biznisa, te zbog čega je on označen kao glavni ruski igrač za to područje u Lijepoj našoj?

I dok se afera elitne prostitucije u koju je, sumnjiči se, duboko upleten potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, polako otpliće, u političkim kuloarima u posljednje vrijeme sve više cirkulira priča kako je Brkić, zapravo, stao na put američkim interesima u Hrvatskoj glede energetskog biznisa, te da je on označen kao glavni ruski igrač za to područje u Lijepoj našoj. I u svjetlu nedavnih izbora u BiH, izvori iz te zemlje podsjećaju da se ime Milijana Brkića u tamošnjim medijima počelo povlačiti još prije nekoliko mjeseci u kontekstu pripreme plana za opstanak Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, u Predsjedništvu te države.

Tako je bosanskohercegovački portal Žurnal.info početkom srpnja ove godine pisao kako su se Dragan Čović i Milijan Brkić u svibnju ove godine sastali s ruskim obavještajcima. Tu informaciju spomenuti portal dobio je iz međunarodnih sigurnosnih agencija, a sastanak je održan u jednom hotelu u blizini Trogira. Rusku delegaciju predvodio Nikolaj Patrušev, bivši šef FSB-a (Ruske obavještajne službe) i jedan od Putinovih namjesnika za Balkan.

S druge strane, navedeno je u informaciji sigurnosnih agencija, prisutni su bili predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, te potpredsjednik HDZ-a Hrvatske, Milijan Brkić. Tema sastanka bili su predstojeći izbori u BiH, te ponovni izbor Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH. Pored zadržavanja Dragana Čovića, cilj je bio i zadržavanje ruskog političkog, poslovno-gospodarskog i strateško obavještajnog interesa na području BiH i Hrvatske, pisalo je u povjerljivom dokumentu koji je u posjedu Žurnala.

Patrušev je tražio da Dragan Čović i Milijan Brkić, zajedno s Predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, drže pod kontrolom premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića, kojeg u ruskom krugovima smatraju „proameričkim čovjekom“. Čović i Brkić u Hrvatskom saboru imaju dovoljno odanih zastupnika, te na taj način mogu kontrolirati rad Vlade Republike Hrvatske.

Žurnal napominje da Dragana Čovića, uz Milorada Dodika, Patrušev i službena ruska politika smatraju jednim od najodanijih suradnika na području BiH, te je posebno naglašeno da i HDZ Hrvatske, odnosno Milijan Brkić, moraju poduzeti sve aktivnosti kako bi lider HDZ-a BiH dobio još jedan mandat u Predsjedništvu BiH. Nakon ovog sastanka je, prema saznanjima Žurnala, Milijan Brkić je u svojstvu zamjenika predsjednika HDZ-a Hrvatske, izdao „naputak za rad na terenu za pripremu i provedbu izborne kampanje za predstojeće Opće izbore u BiH.

Nadalje, Brkić i Čović su s Patruševim i još najmanje dvojicom obavještajaca dogovorili i „jačanje veza grupacije političkih, gospodarskih i obavještajnih dužnosnika iz Hrvatske, koji su povezani s Ruskom Federacijom. Na ovu priču o kojoj je pisao Žurnal u srpnju ove godine, nadovezuje se i priča o nedavnom boravku Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, u Slavonskom Brodu i to baš u vrijeme kada se dogodila eksplozija u rafineriji Bosanski Brod.

Nakon toga se naša predsjednica susrela u Slavonskom Brodu na ranije dogovorenom sastanku s predstavnicima Veleposlanstva Rusije i vlasnicima Rafinerije nafte Brod, Optima grupe u okviru koje posluje rafinerija, Sergejem Kudrjašovim, generalnim direktorom ruske državne naftne kompanije Zarubežnjefta, sa čelnicima grada i županije, te ministrom zaštite okoliša i energetike, Tomislavom Ćorićem.

Tema razgovora je prema riječima same Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, bila operacionalizacija i nastavak razgovora oko rješavanja pitanja plinifikacije Rafinerije nafte Brod, samog sustava opskrbe plinom iz Hrvatske, u skladu s političkim razgovorima s najvišim vrhom Ruske federacije kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenje zraka u Slavonskom Brodu i njegovoj okolici.

Tim povodom, predsjednica Kolinda je još podsjetila da je u razgovoru s predsjednikom Ruske Federacije, Vladimirom Putinom, i drugim nadležnim ministrima, dogovorila da će se plinifikacijom Rafinerije nafte Brod velikim dijelom riješiti pitanje onečišćenja zraka i za oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova, i to tako da se dovede plin do odgovarajuće točke u Republici Hrvatskoj kako bi se Rafinerija nafte Brod mogla izravno priključiti na tu točku.

Ima neka ruska veza…

U svezi sa spomenutim događajima i ne čudi da je priča o Milijanu Brkiću, kao glavnom ruskom igraču za energetiku u Hrvatskoj, a to se posebno odnosi na plinski i naftni biznis, dobila na intenzitetu nakon eksplozije u rafineriji Bosanski Brod i susreta naše predsjednice s predstavnicima Veleposlanstva Rusije i vlasnicima Rafinerije nafte Brod, Optima grupe, u okviru koje posluje rafinerija, te Sergejem Kudrjašovim, generalnim direktorom ruske državne naftne kompanije Zarubežnjefta.

Naime, Brkić je, ne samo u informaciji sigurnosnih agencija na koju se poziva Žurnal, etiketiran kao čovjek od iznimnog povjerenja Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Za Brkića su mediji u više navrata tvrdili da Kolinda Grabar Kitarović ne bi postala predsjednica RH bez njegove strateške potpore i rovovskog rada na terenu. Podsjetimo, Brkić je tada u dva tjedna do pripetavanja, mobilizirao HDZ-ovce i koalicijske partnere i da nije bilo njegova, slikovito rečeno – vojno-policijskog prestrojavanja, Kolinda, vjerojatno, ne bi danas stolovala na Pantovčaku.

Tako je Milijan Brkić osigurao pobjedu Kolindi, zbivši redove glasača u dva tjedna motivirajući ih, dok je SDP s Mirandom Mrsićem „spavao“ uljuljan u rezultatima prvoga kruga izbora koji je donio predsjedniku u odlasku – „finale“ s Grabar Kitarović. Velike zasluge za Kolindin trijumf imao je i brat Milijana Brkića – Jozo. I on je aktivno sudjelovao u kampanji Kolinde Grabar Kitarović, koji je, inače, s njom u dobrim odnosima još od 2006. godine.

Mediji su još prije nešto više od dvije godine pisali kako je brat tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, Mlijana Brkića, postao glavni pouzdanik Kolinde Grabar-Kitarović i vodećih ljudi HDZ-a, s kojima se družio na povjerljivim privatnim sastancima. Tako su kamere 2015. godine, na otvaranju Europskog prvenstva u košarci u zagrebačkoj Areni, za vrijeme utakmice Hrvatska-Slovenija, zabilježile više nego zanimljiv detalj. Odmah do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina supruga Jakova Kitarovića, sjedio je – Jozo Brkić.

Dakle, iz svega ovoga više je nego razvidno da braću Brkić, Milijana i Jozu, vežu poslovni i prijateljski odnosi s Predsjednicom RH, Kolindom Grabar Kitarović, pa u kontekstu najnovijih afera koje se naprosto sapliću o noge zamjenika predsjednika HDZ-a, ova najnovija teorija zavjere po kojoj Amerikanci ruše Brkića jer ga smatraju glavnim ruskim igračem za energetiku u Hrvatskoj, dobiva sve više na vjerodostojnosti…

Autor: 7Dnevno

ZADNJE VIJESTI