fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

7DNEVNO: Australski Hrvati od Bandića traže podizanje spomenika Zvonku Bušiću!

Autor: 7Dnevno.hr

ZAGREB - U sjeni turbulentnih zbivanja u aferi Agrokor, počevši od konačne objave dugo iščekivanog cjelovitog revizijskog izvješća, pa do spektakularnih uhićenja bivših čelnika koncerna, nekako ispod radara je prošlo pismo Marka Franovića, Hrvata iz Boke Kotorske, inače uspješnog poduzetnika iz Sydneya i dobrotvora domoljubnih inicijativa i humanitarnih akcija, upućenog zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Naime, u pismu nabijenom emocijama, taj Hrvat iz Boke Kotorske i dobitnik nagrade australske vlade za najboljeg poduzetnika-useljenika, gradonačelniku Bandiću predlaže da podignu spomenik hrvatskom mučeniku Zvonku Bušiću. U pismu Franovič obavještava Bandića da su iseljenici u Australiji, a siguran je i u Americi, dočekali s olakšanjem promjenu imena najljepšeg zagrebačkog trga.

‘Bilo bi još bolje da je novo ime ‘Kazališni trg’, ali najvažnije je da je uklonjeno ime zločinca Broza, koji je obiteljima mnogih Hrvata u Australiji nanio zlo, tugu i patnju.Sad kad je taj problem riješen, potrebno je učiniti i nešto pozitivno. Bilo bi dobro povezati iseljenike i glavni grad domovine i dijaspore, Zagreb, podizanjem spomenika osobi koja stotinama tisuća Hrvata znači istinu, pravdu i ljubav. Takav bi spomenik pokazao da se iseljenike uvažava, da se njihovi politički pogledi prihvaćaju, i da je Zagreb spreman na suradnju dva srca – Domovinske i Iseljene Hrvatske.

Ta osoba, koja je u srcima iseljenika, ali i mnogih domovinskih Hrvata, je naš Zvonko Bušić.Zvonko Bušić je za nas simbol žrtve, hrabrosti, nade i iskupljenja u borbi za slobodu Hrvatske.Kao pravi domoljub, Zvonko Bušić je nakon ubojstva svoga brata Brune Bušića preuzeo baklju borbe za neovisnost Hrvatske države, i nije žalio nikakvih napora i nikakvih žrtava kako bi učinio sve što može da pomogne oslobođenju hrvatskoga naroda iz ropstva. ‘ piše, između ostalog, u svojem pismu upućenom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću Marko Franović, inače, desetljećime jedan od najvećih financijskih podupiratelja hrvatske zajednice u Sydneyu i Australiji.

Odrediti primjereno mjesto za spomenik mučeniku Zvonku Bušiču

Franović obavještava Bandića, da za podizanje takvog spomenika ne treba iz gradskog proračuna osigurati finacije, jer želja i namjera iseljenika jeste da oni finaciraju podizanje spomenika Zvonku Bušiću.’Ono što Vas molimo je da postavljanje takvog spomenika odobrite i prihvatite, i za njega odredite primjereno mjesto u Zagrebu, središtu života Hrvata ma gdje bili. Otvaranje ovog važnog spomenika označilo bi, siguran sam, novi početak suradnje domovine i dijaspore na korist i uspjeh svih Hrvata’, piše gospodin Franović.

U pismu Franović još podsjeća da su suđenje i istraga naknadno dokazali da smrt američkog policajca, za koju je Zvonko optuživan, nije imala veze s njegovom namjerom. Namjere, misli i nade Zvonka Bušića uvijek su bile čiste kao suza.Zvonko Bušić se nakon duge i preduge nepravedne robije, vratio u Hrvatsku.

Tu nažalost nije zatekao ono što su njegove nade očekivale. Zato mu se srce slomilo, pa je svoj život završio tragično i u tuzi, piše Marko Franović u svom pismu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Za vjerovati je da će Bandić, uslišiti molbe australskih Hrvata i gospodina Franovića, tim više, što se, dan prije smrti, kako su pisali neki mediji, Zvonko Bušić jako naljutio na Milana Bandića.Naime, čovjek s dubokim nacionalnim uvjerenjima, Bandiću nije nikako mogao oprostiti svojedobno druženje s partizanima na zagrebačkom Bundeku, otkrio je njegov blizak prijatelj. Dan prije, nego je digao ruku na sebe, dakle 31. kolovoza 2013. godine, Zvonko Bušić je bio u Udbini na proslavi Dana hrvatskih mučenika.

Uzrujao ga Bandićev bedž s Titovim likom

Uzrujao se kada je na svečanosti ugledao i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kaže izvor blizak pokojnom Bušiću, a o čemu su tada izvjestili neki mediji. Bandiću, koji je rodom iz istih krajeva kao i on, Bušić navodno nije mogao oprostiti nedavno druženje s partizanima na zagrebačkom Bundeku. Verbalno su se sukobili.Podsjetimo, samo nekoliko dana prije toga susreta prvi čovjek Zagreba ponosno se prešetavao s bedžom ‘ukrašenim’ siluetom Josipa Broza Tita, što nekome s dubokim nacionalnim uvjerenjima, poput Zvonka Bušića, svakako nije moglo dobro leći.

Iako je Bandić kasnije govorio da to nije bio bedž s Titovom siluetom, slike su ga demantirale.No, Bandić se nekoliko godina poslije iskupio te je, nedavno, na inicijativu Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih omogućio promjenu, kako ga je Franović nazvao, najljepšeg zagrebačkog trga. Dobri poznavatelji lika i djela Milana Bandića su uvjereni da će on objeručke prihvatiti inicijatiovu australskih iseljenih Hrvata, te poduzetnika Marka Franovića, domoljuba, humanitaraca i jednog od najbogatijih Hrvata iz Sydnea.

Inače, Marko Franović, je u široj javnosti ostao upamćen i po tome što je svojedobno tražio dobrog hrvatskog odvjetnika za podizanje, kako je rekao, tužbe za ratne zločine i ubojstava Hrvatica i Hrvata protiv Ante Josipovića istaknutog komunističkog dužnosnika, i oca bivšeg predsjednika Hrvatske dr. Ive Josipovića.

busiczvonko-l-24102017

Autor: 7Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});