fbpx
25.08.2011., Ploce - Transport sirovine za preradu aluminija u slobodnoj zoni luke Ploce u prostoru Mostarskog Aluminija. Ilustracija Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

7Dnevno objavio stenograme koji otkrivaju veliku aferu u Aluminiju Mostar

Autor: Suzana Mijatović /7Dnevno

MOSTAR - Prvi objavljujemo stenograme s prošlogodišnje sjednice Nadzornog odbora Aluminija koji otkrivaju kako je aktualni direktor mostarske tvornice Nikica Ljubić izabran po nalogu tadašnjeg federalnog premijera Nermina Nikšića i resornog ministra Erdala Trhulja.

Trojica članova Nadzornog odbora mostarske tvornice Aluminij, Mirsad Mujić, Mladen Alpeza i Mehmed Jahić, koji su odlukom federalne Vlade smijenjeni 22. svibnja, još nisu predali dužnost svojim nasljednicima!? Iako su novi članovi Dalibor Miloš, Rafael Gagro i Ivica Raspudić imenovani prije gotovo dva mjeseca, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Mirsad Mujić i dalje uporno tvrdi kako nije dobio službeni dopis Vlade Federacije BiH. No, osim što je odluka federalne Vlade objavljena u Službenim novinama, i to prije više od mjesec dana, Mujić je zatajio da je, u međuvremenu, Nadzornom odboru Aluminija stigao i zahtjev Ministarstva financija Hrvatske (vlasnika 12 posto kapitala poduzeća), za žurno sazivanje Skupštine društva na kojoj bi izbor novih članova bio potvrđen.

Naime, zastupnici su vlasničkog udjela Republike Hrvatske, još od ranije bili rezervirani prema aktualnoj Upravi Aluminija i, za razliku od predstavnika Vlade FBiH, čija je primarna zadaća trebala biti zaštita 44 posto državnog kapitala, prvi ukazali na očevidan sukob interesa između menadžmenta tvornice i ključnih dobavljavača, odnosno, direktora Nikice Ljubića i Marijana Primorca, vlasnika kompanije Primorka iz Širokog Brijega.

Rodbinske i poslovne veze

Nikica Ljubić je za vršitelja dužnosti direktora Aluminija imenovan koncem travnja prošle godine, na sjednici Nadzornog odbora koja je održana u zgradi federalne Vlade u Sarajevu, nakon što je njegov prethodnik Željko Kordić naprasno dao ostavku, poslije samo dva mjeseca mandata. U posjedu smo tonskog zapisa sa sjednice Nadzornog odbora, kojim je u to vrijeme predsjedavao Mehmed Jahić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, dok je njegov zamjenik bio Tihomir Kralj iz Hrvatske.

Nakon što je Jahić, prema ranije pripremljenom scenariju, predložio da se Nikica Ljubić izabere za v.d. predsjednika Uprave Aluminija (mandat mu je potvrđen mjesec dana kasnije), prvi se pobunio Mario Gadžić, jedan od trojice predstavnika malih dioničara u Nadzornom odboru. On je kazao da je zatečen ostavkom dotadašnjeg direktora Željka Kordića, ali i prijedlogom da ga zamijeni Nikica Ljubić. “Osobno smatram da smo nepripremljeni za ovakvu situaciju i da bi bilo dobro da nam netko kaže o gospodinu Nikici Ljubiću, o njegovim referencama, njegovom CV-u”, inzistirao je Mario Gadžić, podsjećajući članove Nadzornog odbora na tešku situaciju u tvornici čiji su računi tada (kao i sada) bili blokirani.

Odgovorio mu je predsjedavajući Mehmed Jahić, koji je kazao da je Nikicu Ljubića predložio nakon konzultacija s ljudima spremnim da podrže rad Aluminija i deblokadu računa. “Imam uvjeravanja da će Vlada poduzeti sve kako bi se našlo rješenje. Rečeno mi je da će odmah nakon ove sjednice, sutra ili za nekoliko dana, biti sastanak v.d. predsjednika Uprave, kupaca, dobavljača, premijera i ministra, da se ovo rješava. Premijer mi je rekao da su to hitna rješenja, da će on biti na sastancima i da ćemo imati podršku u njima”, uvjeravao je ostale članove Nadzornog odbora Mehmed Jahić, misleći, dakako, na političku podršku tadašnjeg federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja.

Potom je reagirao drugi predstavnik Vlade FBiH u Nadzornom odboru Mladen Alpeza, koji je replicirao Mariju Gadžiću da on osobno nije nepripremljen i kako nema razloga da se odmah ne izabere novi direktor Aluminija, protežirajući, očekivano, Nikicu Ljubića. Alpezu je, potom, podržao Zlatko Topić, ističući da su predstavnici malih dioničara zadovoljni dogovorom između Mehmeda Jahića i premijera Nermina Nikšića, te da smatraju kako Aluminij nema šanse bez podrške federalne Vlade.

Tada je ponovno reagirao Mario Gadžić i podsjetio da Vlada FBiH nije dala podršku Željku Kordiću, koji je na mjesto direktora imenovan svega tri mjeseca ranije, što je (uz ostale prijetnje i pritiske) bio razlog da podnese ostavku.

Upozorenje iz Hrvatske

Nastavak sjednice Nadzornog odbora obilježilo je izlaganje potpredsjednika Tihomira Kralja. “Spoznaje o gospodinu Nikici Ljubiću ukazuju na potencijalni, pa gotovo i eklatantni sukob interesa. Koliko, naime, znamo, riječ je o gospodinu koji radi na poslovima komercijale, a istodobno je u bliskim rodbinskim vezama s jednim od strateških, ključnih dobavljača Aluminija. Taj dobavljač je među prvima blokirao Aluminij u situaciji koju smo imali u proteklih 60 dana”, upozorio je Tihomir Kralj, uz opasku kako bi njegovi kolege iz Mostara i Sarajeva morali znati jesu li informacije o rodbinskim vezama Nikice Ljubića i Marijana Primorca istinite.

I mada nema sumnje da su ostali članovi Nadzornog odbora znali da je Ljubić bliski rođak Primorčeve supruge i da ga je upravo širokobriješki tajkun, na neformalnim sastancima koji su prethodili sjednici u zgradi Vlade, predložio za direktora, argumentirane primjedbe Tihomira Kralja začas su odbačene.

“Moguće je da je netko nekome rodbina, ja neću ulaziti u rodbinske veze. Profesor na Univerzitetu ima isto prezime kao i ja, i gdje se god pojavi svi kažu – profesor Jahić. Ne bih ulazio u rodbinske odnose, da direktno povezujemo nekoga s nekim javno, ne bih sada da nam to bude prepreka. Još jednom ponavljam, ja sam dobio suglasnost ministra i premijera za ovo što predlažem, oni su rekli da će stati iza kandidata, da će pomoći da se digne Aluminij. Mislim da je to sasvim dovoljno i da mi više nemamo što pričati”, bio je rezolutan Mehmed Jahić. Na koncu je obećao da će se o mogućem sukobu interesa povesti računa prilikom sklapanja ugovora s dobavljačima, što je bila još jedna farsa.

Baš kao što je Marijan Primorac u dogovoru s bivšim federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem isposlovao da nećak njegove supruge preuzme dužnost direktora Aluminija, tako je poslije s Nikicom Ljubićem zaključio na desetke milijunski vrijednih ugovora, o kojima se članovi Nadzornog odbora nikada nisu izjašnjavali.

Istodobno je svaki pokušaj zamjenika predsjednika Nadzornog odbora iz Hrvatske Ivice Martinića, koji je u prosincu prošle godine zamijenio Tihomira Kralja, da pregleda ugovore s dobavljačima – opstruiran, iako ni jedan vrjedniji poslovni aranžman nije mogao biti zaključen bez njegove suglasnosti. U međuvremenu je poslovna suradnja između Aluminija i Primorčeve tvrtke Primorka značajno proširena, pa je širokobriješki tajkun postao i strateški dobavljač sirovina za mostarsku tvornicu i najveći kupac gotovih proizvoda.

U samo tri mjeseca zaradio više od 11,1 milijun KM

Ranije smo pisali da se Marijan Primorac zvani Prndelj obogatio na kladioničarskim poslovima i (pre)prodaji cigareta, ali se nakon gubitka licencije na duhanskom tržištu, okrenuo trgovini metala. I mada su kompanije u vlasništvu Primorca – Energtek i Primorka – prve poslovne ugovore s Aluminijem potpisale u vrijeme direktorskog mandata Ive Bradvice, dok je Nikica Ljubić bio šef za komercijalne poslove, njihova se vrijednost ne može mjeriti s fakturama koje širokobriješki poduzetnik svakog mjeseca ispostavlja aktualnoj upravi.

Prema financijskim izvješćima o poslovanju Primorke za prva tri mjeseca 2015., ukupni prihodi kompanije iznosili su 46,8 milijuna KM. Glavnina poslova od oko 97 posto, odnosi se na kupoprodajne aranžmane s Aluminijem, dok je najviše tri posto ostvarenih prihoda od prodaje goriva i sportske opreme. Poslovna bilanca također otkriva da je Marijan Primorac od 1. siječnja do 31. ožujka 2015. zaradio više od 11,1 milijun KM, odnosno, da je samo u mjesec dana dok su ministri u federalnoj Vladi “ratovali” zbog Aluminija, uprihodovao najmanje 3,7 milijuna maraka.

Kolika je, međutim, bila cijena raspada federalne Vlade, još se uvijek može nagađati!?

Autor: Suzana Mijatović /7Dnevno

ZADNJE VIJESTI