fbpx

ADEMOVIĆ “Uhićenje građana BiH u Srbiji je pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve”

Autor: Klix

Politički direktor Naroda i pravde Kemal Ademović na današnjoj konferenciji za medije ove stranke govorio je o trenutnim odnosima između BiH i Srbije te je pozvao vlasti u Beogradu da odmah na slobodu puste sve državljane BiH koji su u zatvorima u ovoj zemlji.

Ademović je istakao kako je nedopustivo da Srbija iznova uhiti državljane Bosne i Hercegovine za koje se ne može utvrditi da su krivi za ono za šta ih terete vlasti u susjednoj zemlji.

“Nedopustiv je nastavak uhićenja građana BiH u Srbiji. Od Jurišića, Omanovića, pa do Edina Vranja. Kakvu poruku Vučić želi poslati i kakvu vrstu pritiska želi stvoriti na BiH? Taj se pritisak odnosi samo na nesrbe, jer paralelno s uhićenjima Vučić pravi zajedničke manifestacije s predstavnicima RS-a, čime pokazuje da ne poštuje cjelovitost BiH te da povlači druge granice od onih koje su međunarodno utvrđene i priznate”, rekao je Ademović.

Ističe kako poruke koje Vučić šalje kada dolazi u Sarajevo ne odgovaraju stvarnosti i onome što radi.

“Vučiću ne možemo vjerovati. Uhićenje i procesuiranje shvaćamo kao pokušaj revizije činjenica koje su utvrđene kroz međunarodna tijela i kao pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve. UN-ova komisija za istraživanje zločina utvrdila je da su 85 posto zločina izvršile srpske snage, 13 posto hrvatske, a samo 2 posto Armija Republike Bosne i Hercegovine”, ističe Ademović.

Također, poručuje kako nikada nije rekao da je srpski narod genocidan te da to nitko i ne misli.

“Svjetski jevrejski kongres je u potpunosti odbacio navodni izvještaj komisije RS-a o Srebrenici te su nazvali taj dokument sramotnim. Nikada nismo rekli da je srpski narod genocidan i to ne mislimo. Režimi su osuđeni kao i njihovi čelnici na čelu s Karadžićem i Mladićem. Poruka i pouka za one koji razumiju jeste i način na koji su oni skončali”, naglašava.

Na kraju, Ademović je još jednom pozvao institucije da zaštite državljane BiH. Ukoliko se to ne desi, ističe kako su dužnosnici Naroda i pravde spremni predložiti set mjera koje će definirati odnose Srbije i BiH.

“Problem između BiH i Srbije nije problem između naroda već država. Vučić i Vulin ne poštuju suverenitet BiH i to se jasno vidi. Izjave Vučića da se Srbi nikada više neće nikome izvinjavati nisu dobre poruke, jer se svako mora izviniti za sva loša djela i procesuirati ratne zločince iz svojih redova. Pozivamo vlasti Srbije da odmah puste građane BiH i da konačno započnu korektan odnos prema BiH. U protivnom, predložit ćemo set mjera s obzirom na to da Turković i Džaferović ne rade ništa konkretno. Među prvim mjerama koje ćemo predložiti bit će bojkot proizvoda i usluga iz Srbije”, zaključio je Kemal Ademović.

Autor: Klix

ZADNJE VIJESTI