fbpx
Instagram

AFERA “RESPIRATORI”: Hodžić je Kinezima uplatio milione preko banke u Beču

Autor: dnevno.ba

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema nalogu Tužilaštva BiH, uspjeli su raspetljati zbog čega je vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić, koji je jedan od aktera afere „Respiratori“, s privatnog računa, nekoliko dana nakon uplate 10,5 miliona KM, podigao 100.000 maraka.

Hodžića Tužilaštvo istražuje zbog afere koja se odnosi na nabavku i uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH, a pokrenuta je i finansijska istraga koja još traje, uz angažiranje vještaka.

Pripadnici SIPA-e, u prisustvu tužilaca i istražitelja Tužilaštva BiH, podsjećamo, boravili su nedavno u prostorijama kompanije „Srebrena malina“ u Srebrenici kako bi provjerili sve navode o novčanim transakcijama.

No, saznajemo, a što je istraga navodno i utvrdila, Hodžić je 100.000 KM podigao da bi platio otkup maline od proizvodača. To je dokumentirala njegova odbrana u Sudu BiH, tvrdeći da je riječ o poslovnim obavezama.

Osim toga, kako je navodno utvrđeno, 100.000 KM koje je podigao su bila njegova dobit i njima je mogao raspolagati. Većina novca, skoro 80 posto, od 100.000 KM je i pronađena. Ovim pada teza da je Hodžić navodno novac digao da plati saučesnicima, tačnije osobama koje su dogovarale nabavku respiratora.

Nedugo zatim blokiran je račun s novcem od uplate za respiratore, ali je Hodžić imao pravo da raspolaže dobiti. Te navode je iznio i Sudu i SIPA-i. Kasnije je direktno Kinezima uplatio novac za respiratore, iznos od 7,6 miliona KM, ali, kako saznajemo, preko jedne banke u Beču, Austrija.

On je, prema dogovoru s Federalnom upravom civilne zaštite, na 10,5 miliona KM dogovorio proviziju od 3 do 5 posto. Prema toj računici, uz sve troškove, Hodžiću je trebalo ostati 300.000 KM. Ali, s obzirom na istragu, troškove skladištenja, plaćanje PDV-a, upitno je hoće li mu ostati i 100.000 KM

Osim Hodžića, u ovoj aferi za sada su osumnjičeni i Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, među kojima je i pranje novca. No, istraga je proširena na više osoba.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI