fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

AFERA RESPIRATORI JOŠ NE JENJAVA Hodžić se pouzdao u Novalića: “Premijer to rješava”

Autor: Bild.ba

Tužitelj se osvrnuo i na Hodžićev mail poslan pomoćnici Fahrudina Solaka, Saniti Alagić, koji je interesantan zato što na neki način potvrđuje da je dokaz, izveden na prethodnom ročištu, autentičan usprkos tadašnjem prigovoru obrane da se ni na koji način ne može utvrditi autentičnost.

Na današnjem sudskom ročištu Fadilu Novaliću i drugima zbog afere u vezi s respiratorima, državni tužitelj Džermin Pašić je izveo niz dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da su optuženi sinkronizirano djelovali prilikom sporne nabave te da su bili podijeljeni po ulogama, piše Klix.ba.

Obrana Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević pak naglašava da dokazi koje je predstavio tužitelj ne potvrđuju njegove navode o zajedničkim aktivnostima optuženih i podjeli uloga.

Fikret Hodžić je prvi ugovor za nabavu respiratora sklopio 3. travnja, nakon toga ih je i platio, a da mu je potrebna dozvola kako bi ih uvezao sjetio se tek dan prije njihovog dolaska. Zbog toga tužitelj tvrdi da je Hodžić imao povlašten položaj te da je dozvolu dobio po ubrzanoj proceduri uz posredovanje ureda premijera. O tome je priložio i dokaze u vidu prepiski, no uslijed izvođenja niza dokaza sudac Branko Perić komentirao je da u ubrzanom dobivanju dozvole nema ništa sporno.

Jedan od predstavljenih dokaza je i screenshot mail korespondencije Fikreta Hodžića i službenika Privredne banke koji vlasnika Srebrene maline pita na koji način će prevazići to što mu tvrtka nije registrirana za uvoz medicinske opreme i lijekova, a on mu odgovara: “Što se tiče dozvole za rad s medicinskom opremom, to osobno premijer rješava i naša tvrtka će je imati do dolaska robe”.

Zatim je sudskom vijeću prilikom ovog glavnog pretresa predstavljena i zanimljiva prepiska između Fadila Novalića i njegovog šefa ureda Hasana Ganibegovića.

Ganibegović: Joj jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini; Novalić: Što?; Ganibegović: Zbog dozvole, dao je Harun kontakt neke žene pa ganjam s njom; Novalić: To moramo dobiti.

Ovom razgovoru je prethodila komunikacija Ganibegovića i izvjesnog Haruna koji mu šalje broj žene za koju tvrdi da je susretljiva i da će pomoći.

Uslijedili su Hodžićev odlazak u Banju Luku, te telefonski razgovori Fikreta Hodžića i zaposlenika Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Mladena Čančarevića s ciljem razmjene dokumenata potrebnih za upisivanje Srebrene maline u registar veleprometnika medicinskim sredstvima. Dozvolu za uvoz respiratora je Hodžićeva tvrtka na kraju i dobila, a imao je i pomoć prijateljice, novinarke Ane Bavrke, koja je navedena kao odgovorna osoba.

Razgovori Novalića i Hodžića

Tužitelj se osvrnuo i na Hodžićev mail poslan pomoćnici Fahrudina Solaka, Saniti Alagić, koji je interesantan zato što na neki način potvrđuje da je dokaz, izveden na prethodnom ročištu, autentičan usprkos tadašnjem prigovoru obrane da se ni na koji način ne može utvrditi autentičnost.

Hodžić je u mailu, pronađenom na jednom od oduzetih računala, napisao da mu je premijer i pismeno i usmeno potvrdio da potpisivanje aneksa ugovora nije problem.

Na prethodnom ročištu je prikazana i fotografija izuzeta s Hodžićevog telefona na kojoj se vidi prepiska njih dvojice. Ovo je obrana osporavala jer ista komunikacija nije pronađena u telefonu u vidu razgovora, nego samo u vidu te fotografije na kojoj neko drži tiskani razgovor, međutim tužitelj je to objasnio brisanjem brojnih razgovora i dokaza.

Naknadno mijenjani dokumenti i nepoklapanje datuma

Iznesen je i set dokaza o tome da su brojni dokumenti naknadno mijenjani i ispravljani nakon što je propao prvi pokušaj nabave zbog kašnjenja isporuke HC VE003 respiratora.

Tužitelj navodi da je umjesto te oznake retroaktivno upisivana oznaka ACM 812A, što je oznaka respiratora koji su na kraju i stigli. On je prikazao dokumente Federalne uprave civilne zaštite, internu evidenciju FUCZ-a, odluke i drugo, a za koje tvrdi da su naknadno mijenjani. Obrana smatra pak da dokazi koje je prikazao ne potvrđuju tužiteljeve navode, štoviše da su dokazi kontradiktorni.

Jedan od zanimljivijih dokumenata koji su prikazani je onaj iz kojeg se vidi da je Fikret Hodžić 22. travnja, odnosno unaprijed, izvijestio FUCZ da su respiratori stigli 25. travnja.

Autor: Bild.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});