fbpx

AGRONOMI DRMAJU ZHŽ-om: I 2008. godine o tome se pisalo, a ništa se nije promijenilo!

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Novinar Marko Karačić iz Mostara na današnji dan 2008. godine u Slobodnoj Dalmaciji objavljuje zanimljiv članak u kojem podsjeća kako je bivša vlada Zapadnohercegovačke županije na čelu s Premijerom Viktorom Lasićem financirala svoje kadrove na Fakultetu za uslužni biznis, poznatiji pod nazivom Fabus, a izvješće koje je bilo temelj takvih tvrdnji sadrži još nekoliko intrigantnih podataka. Tako se dalje u tekstu navodi sljedeće:

Povjerenstvo za provjeru obrazovne strukture, diploma i drugih obrazovnih isprava ZHŽ-a utvrdilo je iznimno negativnu obrazovnu strukturu uposlenih u državnim tijelima uprave ZHŽ-a i u većini ostalih proračunskih korisnika.

“U daljnjoj analizi, s posebnim osvrtom, ovo Povjerenstvo se dotaklo omjera uposlenih državnih službenika u odnosu na državne namještenike gdje su u pojedinim ministarstvima, odnosno tijelima državne uprave, omjeri 1:10, što znači da na jednog državnog službenika dolazi deset državnih namještenika. Ovakvi negativni pokazatelji su posljedica, prije svega potpuno nekontroliranog upošljavanja od samog formiranja Županije”, stoji u dijelu izvješća.

Ovdje se obraća velika pozornost na činjenicu kako je znatan broj djelatnika u županijskim institucijama prešao u kategoriju državnih službenika doškolovanjem.

“Trend doškolovanja pojavljuje se prije donošenja zakona o državnim službenicima i namještenicima, a naročito 2000. godine, te se intenzivira tijekom 2005. i 2006. godine. Iz tog razdoblja valja istaknuti doškolovanje desetak policijskih službenika koji su u 2001. godini postali agronomi (znakovito je da je Agronomski fakultet u Mostaru jedini primao studente sa završenom trogodišnjom srednjom školom, dok se u pravilu traži četverogodišnje srednje obrazovanje). Evidentno je da odabrani fakultet ima vrlo malo veze s policijskim poslovima”, zaključilo je Povjerenstvo za provjeru obrazovne strukture, diploma i drugih obrazovnih isprava ZHŽ-a.

Osim što MUP ZHŽ-a ima zavidan broj agronoma, povjerenstvo je utvrdilo kako je znatan broj županijskih djelatnika primljen na posao izvan svih zakonskih procedura. Primanje uposlenika na nezakonit način, bez objavljivanja javnog natječaja, unaprjeđivanje istih također na nezakonit način, omogućavanje doškolovanja osobama na fakultetima za čije završavanje nisu potrebne godine učenja i truda već par tisuća maraka, te izdvajanje novca poreznih obveznika da bi se ta rabota realizirala, samo su neke od praksi koje su se duže vremena odvijale u ZHŽ-a.

“akle, porezni obveznici koji pošteno školuju djecu platili su školovanje ili, točnije, kupnju diploma onima koji će sutra, iako nesposobni, zauzimati radno mjesta njihovoj djeci. Kako je u BiH vitalni nacionalni interes širok pojam, možda i ovakvo djelovanje znači njegovu zaštitu. A možda se ipak samo radi o organiziranom kriminalu i borbi za fotelje” – zaključuje tom prilikom kolega Karačić.

I što se promijenilo desetak godina kasnije? Nije ništa. Dapače, u još smo goroj situaciji kao društvo.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI