fbpx
FENA

AHMETOVIĆ: Glavni krivci za zastoj BiH na europskom putu su Čović i Dodik

Autor: dnevno.ba

Izvjestitelj njemačkog Bundestaga za BiH Adis Ahmetović izjavio je kako je vrijeme da ta zemlja dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, ali je istodobno ocijenio kako ona mora prestati funkcionirati na etničkim načelima i svoj napredak utemeljiti na onima koji vrijede u državama-članicama Unije.

Bundestag bi tijekom srpnja trebao izglasati posebnu rezoluciju kojom bi odredio poziciju Njemačke prema BiH, a Ahmetović je, kao jedan od predlagatelja tog dokumenta, u intervjuu za Deutsche Welle (DW) objavljenom u petak na mrežnim stranicama, kazao kako je cilj poduprijeti europsku BiH jer je jasno da etničko načelo po kojemu zemlja trenutno funkcionira nije donio ništa dobroga.

– Ta država (BiH) je u političkom smislu u istom stanju kao i početkom devedesetih godina. S tim ne možemo biti zadovoljni. Zbog toga kažem da etnički princip te države, s konstitutivnim narodima, nije funkcionirao i zbog toga mora postojati europski princip, kazao je Ahmetović, zastupnik njemačkih socijaldemokrata u parlamentu.

Bio je izričit u ocjeni tko su trenutačno glavni krivci za zastoj BiH na europskom putu te tvrdi kako su najodgovorniji lideri HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Po njegovim riječima, oni su odgovorni jer su stranke koje vode u parlamentu BiH izravno blokirale donošenje zakona s kojima bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Šef delegacije EU u BiH Johan Sattler ranije je označio HDZ BiH odgovornim za blokadu usvajanja zakona o sukobu interesa, a Dodikov SNSD za blokadu zakona o javnim nabavkama. Ta dva zakona, uz izmjene zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Europska je komisija postavila kao minimum uvjeta za odobravanje kandidatskog statusa reducirajući na taj način poduži popis od 14 prioriteta, odnosno zadaća za tijela vlasti BiH, definiranih još 2019. godine, od kojih do sada niti jedna nije ispunjena.

Dodika i Čovića Ahmetović je prozvao jer su, uz to što su lideri stranaka, ujedno i državni dužnosnici, odnosno prvi je član Predsjedništva BiH, a drugi jedan od tri rotirajuća predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Dodik, kako kaže Ahmetović, kao član Predsjedništva BiH prima plaću od države koju istodobno ruši, a Čović je na dužnosti u Domu naroda “ne samo blokirao europski put BiH već i prijeti da će tražiti treći entitet, što krši Daytonski sporazum”.

– Zbog toga mi jasno kažemo da i on mora biti sankcioniran ako ne prestane s tim, kazao je SPD-ov zastupnik.

Na pitanje zašto u rezoluciji kao jedan od odgovornih za stanje u BiH izrijekom nije spomenut i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kako je to zatražio drugi SPD-ov zastupnik u Bundestagu, Josip Juratović, Ahmetović je odgovorio konstatacijom kako se u tom dokumentu “jasno kaže da smo protiv bošnjačkog, hrvatskog i srpskog etnonacionalizma”.

Zaključio je kako Bundestag želi dati jasan signal da je EU tu, da je NATO tu i da Njemačka stoji uz BiH i “demokratske snage svih naroda”.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI