fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ako je pravde i zakona glavna tužiteljica Gordana Tadić bit će oslobođena od disciplinske tužbe jer je tužba protiv nje osveta Alene Kurspahić Nadarević!

Autor: Josip Šimić - Đinđić

Dana 02. travnja/aprila 2021. godine, Ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (UDT VSTV BiH) podigao je tužbe protiv čelnika državnog pravosuđa, i to: predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i glavne državne tužiteljice BiH Gordane Tadić.

Na teret im se stavljaju disciplinski prekršaji, nemara ili nepažnje. Prema važećim propisima, predsjednik VSTV-a formira disciplinske komisije koje će utvrđivati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija. No, vratimo se konkretnim disciplinskim tužbama.

Dana 12. 07. 2021. godine, pred članovima Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a jučer je okončana glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić. Obrana tužiteljice Tadić je zatražila, da se ista oslobodi svake odgovornosti.
Između ostalog Tadić je na početku disciplinskog procesa ustvrdila da se protiv nje vodi montirani disciplinski postupak upravo iz razloga što Tužilaštvo BiH radi na predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala.

No, da je tužba protiv Gordane Tadić montirana, i da nema minimum disciplinskog prekršaja pokazuje i slijedeće:

• točka : TCMS

Tužba protiv Gordane Tadić sadrži dvije točke.

Prvom tačkom Gordana Tadić je tužena zbog zloupotreba sistema TCMS koji automatski dodjeljuje predmete. Iako je bila obavezana Pravilnikom o TCMS-u, Tadićeva ovaj sistem nikad nije koristila prilikom dodjeljivanja predmeta. Koristila ga je tek za vođenje predmeta koje je prethodno dodjeljivala po svom nahođenju. Zbog takvog postupanja dobila je i navodno upozorenje VSTV-a koje je ignorisala. Inače, ključne predmete su dobivali Oleg Čavka, Vedrana Mijović i Ćazim Hasanspahić.

• točka: sigurnosne provjere

Mada po Zakonu o zaštiti tajnih podataka tužioci ne prolaze proces sigurnosnih provjera, to se ne odnosi na njihove saradnike i drugo osoblje zaposleno u tužilaštvima. Međutim, Gordana Tadić kao glavna državna tužiteljica nikada nije uposlenike Tužilaštva BiH slala na sigurnosne provjere. Što više, navodno su je upozoravali na to iz Ministarstva sigurnosti BiH i iz VSTV-a, ali ona nikada nije promijenila svoju odluku.
U odnosu na prvu točku, članom 81. Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima – TCMS, taksativno se navode „Osnovne aktivnosti glavnog tužioca“, a to su: a) donošenje odluke o načinu raspodjele predmeta tužiocima, b) donošenje odluke o zahtjevu za izuzeće ili isključenje tužioca, c) presignacije predmeta, d) praćenje statističkih podataka o radu tužilaštava.

Slijedom navedenog proizlazi, da ne postoji disciplinski prekršaj glavne tužiteljice Gordane Tadić u odnosu na točku 1 gdje tužena zbog „zloupotreba sistema TCMS-a koji automatski dodjeljuje predmete tužiteljima. Iako je bila obavezana, da postupa Pravilnikom o TCMS-u, Tadićeva ovaj sistem nikad nije koristila prilikom dodjeljivanja predmeta“ – navodi se u tužbi.

Dakle, ne postoji disciplinski prekršaj u tome, jer je članom 81. Pravilnika o TCMS-u jasno propisano, da glavni tužilac ima pravo da donese odluku o načinu raspodjele predmeta tužiocima, pa stoga tvrdnje, da je Tadićeva vršila zlouporabe sistema TCMS-a, koji automatski dodjeljuje predmete tužiteljima, te da je bila obavezna da postupa po Pravilniku o TCMS-u, te da taj sistem nije koristila, dakle ovakve optužbe su paušalne i neosnovane.

Naime, pored automatskog dodjeljivanja predmeta tužiteljima putem TCMS-a, članom 81. Pravilnika o TCMS-u jasno je navedeno da glavni tužitelj ima pravo da donese odluku o načinu raspodjele pojedinih predmeta tužiocima, pa proizlazi da je Tadićeva postupala po Pravilniku o TCMS-u, a ne mimo njega, jer pored automatskog dodjeljivanja predmeta tužiteljima, glavni tužitelj ima pravo, da pojedine predmete dodijeli i presignira pojedinim tužiteljima po svome nahođenju i pravu, kako to predviđa odredba člana 81. točka a) Pravilnika. Glavni tužitelj ima pravo, i da formira čak i Tim tužitelja (što ne može putem TCMS-a), da postupaju po jednom predmetu skupa i zajedno.

Naime, prema mojim saznanjima, mnoga kantonalna tužiteljstva u Federaciji BiH ne koriste TCMS sistem prilikom dodjeljivanja predmeta tužiteljima u rad. Npr. prema saznanjima portala Dnevno.ba, Kantonalno tužiteljstvo u Travniku uopće ne koristi TCMS sistem, nego glavni tužitelj predmete dodjeljuje šefovima odsjeka/odjela unutar tužiteljstva, a potom šefovi odjela/odsjeka dalje predmete dodjeljuju tužiteljima u rad.

Druga točka za što se Tadićeva tereti jest to, da Gordana Tadić kao glavna državna tužiteljica nikada nije uposlenike Tužilaštva BiH slala na sigurnosne provjere.

Međutim, niti jedno tužiteljstvo u Federaciji BiH nije slalo svoje uposlenike na sigurnosne provjere, pa otkud sada da se sva „kola slome na Gordani Tadić“, i otkud to da se samo za isto procesuira glavna tužiteljica BiH, a ne i ostali glavni tužitelji u F BiH, koji također nisu slali uposlenike tužiteljstava na sigurnosne provjere, iz čega jasno proizlazi zaključak, da se ovdje pristupilo selektivnoj pravdi s ciljem eliminacije Gordane Tadić sa pozicije glavne državne tužiteljice, kako bi se stornirale radnje u predmetima protiv kriminala i korupcije.

Naime, tokom postupka dokazano je da i sva druga tužilaštva rade na isti način, ali oni nisu procesuirani.

Osveta glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević prema Gordani Tadić!

Nije nikakva javna tajna, da vlada otvoreni sukob između glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, a u vezi predmeta Memić, gdje prijavljena i Alena Kurspahić, a sukob se intenzivirao, nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na čelu sa Gordanom Tadić, po prijavi advokata Ifeta Ferageta, koji je ranije izjavio, da je „u međuvremenu dobio još materijala koji duboko inkriminira Kurspahić-Nadarević. Dakle, radi se o ozbiljnim krivičnim djelima. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i njen zamjenik Mirza Hadžiomerović. Oni su učesnici prikrivanja odlučnih činjenica zataškavanja kriminogenih postupaka tužilaca u predmetima Memić i Džaferović“ – navodi Feraget.

– Ja ću kao ovlašteni punomoćnik porodice Nesada Džaferovića iz Sarajeva, uputiti pismo Tužilaštvu BiH u kojem ću zatražiti uključivanje ovog Tužilaštva u slučaj zataškavanja ubistva Nesadovog oca Salke Džaferovića. Ovo ubistvo, prema navodima Nesada Džaferovića, zataškala je glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević, jer je njen otac, Zaim Kurspahić, vozio automobil kojim je na trotoaru u sarajevskom naselju Stup usmrćen Salko Džaferović – navodi advokat Ifet Feraget. U odnosu na ovo advokat Feraget je podnio prijavu Tužilaštvu BiH, samo nekoliko dana prije podizanja disciplinske tužbe protiv Tadićeve.

Naime, podsjećanja radi, Salku Džaferovića, na području Kantona Sarajevo, automobilom usmrtio je otac glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić, Zaim Kurspahić, koji nikada nije odgovarao za ovo djelo. Istovremeno će se pokazati, da je tadašnja glavna kantonalna tužiteljica KS Dalida Burzić, koja bila dužna da procesuira Zaima Kurspahića, najbolja prijateljica Alene Kurspahić Nadarević, obzirom, da joj je Burzićeva bila na vjenčanju djeveruša.

Nakon podnijete krivične prijave Tužilaštvo BiH otpočelo je sa provjerama, gdje se pod lupom Tužilaštva BiH našla Alena Kurspahić i njezin otac Zaim Kurspahić. Nije se ni slutilo, da bi protiv Tadićeve trebala biti podignuta tužba, ali jest „ekspresno“ nakon što je Tužilaštvo BiH otpočelo sa provjerama krivične prijave koju je podnio advokat Ifet Feraget.

Nakon što je u potresnoj ispovijesti za „Avaz“ Nesad Džaferović optužio glavnu disciplinsku tužiteljicu BiH Alenu Kurspahić – Nadarević da je zataškala slučaj ubistvo njegovog oca Salke, na twitteru se oglasio Alenin suprug Adis Nadarević. Također, Nesad Džaferović u ispovijesti za „Avaz“ najavio je da će se odmah obratiti za pomoć tužiteljici Tadić u slučaju prikrivanja ubistva njegovog oca, što je i učinio preko advokata Ferageta.

Podsjećamo, Kurspahićkin otac Zaim upravljao je vozilom s kojim 19. septembra 2013. godine na trotoaru u sarajevskom naselju Stup usmrćen Salko Džaferović, a slučaj je, uz veliku pomoć Aleninih „prijatelja“, zataškan u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, tako da za ubistvo Džaferovića nitko nije odgovarao.

Dana 22. 03. 2021. godine, Adis Nadarević, suprug Alene Kurspahić Nadarević u svom postu na Twitteru otvoreno najavljuje da će biti smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Iz njegovog šturog obraćanja ostaje nejasno na osnovu kojih informacija on najavljuje smjenu tužiteljice Tadić i sudije Debevca i da li je to njegova slobodna procjena ili prikrivena prijetnja njegove supruge, glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić – Nadarević. Vrijeme će pokazati, da je ovo bila prijetnja njegove supruge.

Adis Nadarević je između ostaloga, samo 11 dana prije nego li će njegova supruga Alena Kurspahić Nadarević podići tužbe protiv Tadićeve i Debevca, napisao između ostaloga slijedeće, da „Debevca neće spasiti ni Osmica ni Avdo, a Tadićku ni Avaz ni Dodik ni Čović, ni ikona Svetog Nikole“!

Nedugo nakon ovoga, Kurspahićka je podigla disciplinske tužbe protiv Tadić i Debevca.

Stoga, jasno upućujemo apel svim pravosudnim djelatnicima, ako hoće da saznaju svoju sudbinu u pravosuđu da samo prate twitter nalog Adisa Kurspahića, koji očigledno dobro prognozira rad i poteze UDT-a, na čijem se čelu nalazi njegova moralno problematična supruga.

Autor: Josip Šimić - Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});