fbpx

“Ako se ovako stanje nastavi, predložit ćemo da se proglasi stanje prirodne nesreće”

Autor: dnevno.ba

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić za "Avaz" se osvrnuo na brojke novozaraženih koronavirusom i preminulih posljednjih dana u Bosni i Hercegovini. Kaže kako je "lockdown" jedna od opcija, ali da nije jedini spas.

– Čudi me da toliko dugo ponavljamo iste stvari i stalno se nailazi na nerazumijevanje. Držati distancu, nositi maksu i prati ruke… zar je to teško?! Međutim, ljudi idu na svatove, koncerte, predizborne skupove, dišu jedni drugima za vrat, neozbiljno shvataju situaciju i ovo je posljedica toga. Do vakcine mi moramo biti odgovorni i ponašati se u skladu s tim. Država može svoje ustavne ovlasti iskoristiti da zabrani putovanja, da zabrani ulaske, zatvori granicu… Međutim, ovo je lokalna transmisija. Stalno gledamo da nam neko drugi nešto uradi, a mi nećemo ništa da uradimo. Država može ovo uraditi, ali to smo već probali i imali smo rezultate. Ali, ovo je sada lokalna transmisija – kazao je Mandić.

Dodao je da je Federalni Krizni štab donio naredbe, preporuke te da su dali ovlasti kantonima.

– Ne može biti isto u kantonu, poput Goražda, gdje je situacija bolja kao i u kantonima gdje je lošija. Moraju kantonalni krizni stožeri preuzeti odgovornosti, ne kriti se iza Federacije i iza države. Tu ima odgovornosti i političara, koje viđam po događajima. Davno sam, upravo vama, rekao da ko god ne vjeruje u koronavirus, neka dođe na intenzivnu, neka malo volontira i vidi kako je tim ljudima na respiratoru, kako se bore za dah i za život. Ali narodu je preča zabava od zdravlja. To nije racionalno niti razumljivo – istakao je Mandić.

Naglasio je da Federacija BiH može ponovo proglasiti stanje nesreće.

– Federalni stožer civilne zaštite može proglasiti stanje nesreće. Mi smo prije otprilike mjesec tražili to, ali su oni rekli da epidemiološka situacija nije takva da bi se proglasilo stanje nesreće. Mi ćemo ponovo predložiti, ako se nastave ovakve brojke novozaraženih na 100.000 stanovnika, da se na nivou Federacije BiH uvede stanje nesreće. I sada da sve službe rade, inspekcija, policija, da je građanstvo odgovorno, ne bi trebalo to donositi na niovu Federacije ni države nikakve odluke. Ako se nastavi ovakva situacija, treba proglasiti stanje nesreće – zaključio je Mandić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI