fbpx

AKTUALNA TEMA: Nezadovoljnici u SDA-u traže princip jedan čovjek-jedan glas

Autor: K. Lovrić

SARAJEVO - U SDA se nešto ozbiljno kuha, najkraći je mogući zaključak koji se nameće nakon što je grupa nezadovoljnih visokih dužnosnika ove stranke uputila pismo predsjedniku Bakiru Izetbegoviću u kojem traže demokratizaciju, uvođenje principa jedan čovjek-jedan glas, prestanak manipulacije koja je navodno bila najočitija na posljednjem Kongresu, izmjene Statuta kao i okončanje konstruiranih spletki.

Iza pisma stoje četiri državna zastupnika SDA Salko Sokolović, Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović i bivši visoki dužnosnik SDA Fuad Kasumović te su isti okupljeni u Grupu za reformski put “Za bolju SDA”.

Ključni zahtjev koji su iznijeli tiče se unutarnje demokratizacije SDA i izbor po principu jedan član – jedan glas.

To bi omogućilo da svi članovi stranke imaju pravo glasa i da mogu birati svoje rukovodstvo – od mjesnih odbora, preko općina i županija/regija, do najviših organa i Predsjednika SDA BiH, stoji u pismu, te se ističe kako to, između ostalog, podrazumijeva i baze članstva i prestanak manipulacije time, kao što je, navodi se, bio slučaj na posljednjem Kongresu SDA. Tada se navodno, stoji u pismu, na raznim razinama odabranim članovima stranke omogućavalo da glasuju, a drugim se to pravo uskraćivalo.

Jedan od važnijih zahtjeva se odnosi na to da svaki kandidat SDA ima pravo predložiti svoga predstavnika u izborno povjerenstvo koje vodi izborni proces.

Oni traže i drugačije vođenje kadrovske politike kao i do da tim procesom rukovode oni koji su ostvarili najbolji izborni rezultata po pojedinim izbornim jedinicama. U tom kontekstu bitno je osigurati i poštivanje legitimiteta i izborne volje, jer oni koji su dobili povjerenje građana, a članovi su SDA, imaju odgovornost prema narodu i samim tim im stranka treba dati mehanizme da aktivno sudjeluju u donošenju odluka.

Također, potrebno je, uvjereni su, formirati i povjerenstvo od članova organa SDA, a koje će na osnovu činjenica utvrditi informaciju o propustima koji su se dogodili na posljednjem Kongresu. Kao što smo već naveli, jedan od zahtjeva je i izmjena Statuta stranke, a cilj je stati u kraj atmosferi netrpeljivosti i pritisaka, kao i forsiranju osobnih interesa.

Sve to treba voditi daljnjoj kosolidaciji redova unutar SDA i jačanju stranke, a kako bi se SDA učinila boljom jer je SDA, kako su potvrdili potpisnici, njihov politički izbor, opredjeljenje i uvjerenje.

Navedeno pismo samo je logičan nastavak nedavnih nezadovoljstava unutar SDA te ostaje za vidjeti hoće li rukovodstvo najsnažnije bošnjačke stranke uvažiti navedene prijedloge. U suprotnom može postojati mogućnost da dođe i do neposlušnosti četvorice zastupnika u državnom Parlamentu što bi bio velik udarac poziciji koju SDA trenutno uživa. O osnivanju neke nove stranke, pri čemu se u medijima spominjao naziv B-SDA za sada nitko ne govori otvoreno.

Autor: K. Lovrić

ZADNJE VIJESTI