“Alija sokole, rastjeraj lopove”, molili su borci još prije skoro dvadesetak godina!

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Mnogih istinskih branitelja države Bosne i Hercegovine, heroja bitaka i ofanziva, koji u teškim danima borbe za njen opstanak nisu razmišljali ni o svom životu, a o imetku, pogotovo, na današnju godišnjicu formiranja Armije RBiH teško da se itko sjetio.

Dobar dio onih koji su bili kičma Armije, živo meso u koje se pucalo, danas su zaboravljeni, ostavljeni na milost i nemilost svojoj bolesti i neimaštini i nepravdi svake vrste. A, ne traje to od jučer.

Dnevni avaz je primjerice u svojoj arhivi pronašao fotografiju iz godina potkraj prošlog stoljeća, koja prikazuje atmosferu s prosvjeda branitelja u tuzlanskom „Mejdanu“ , gdje demobilizirani pripadnici Armije, natpisima na svojim transparentima, mole tada još živog predsjednika BiH, rahmetli Aliju Izetbegovića da im pomogne.

“Alija sokole, rastjeraj lopove”, “Ko će vam braniti fotelje”, “Borci ne smiju biti gladni”.. . samo su neke od poruka koje su dominirale na tadašnjem prosvjedu boraca u Tuzli.

Nažalost, lica mnogih na koje su prije skoro dvadesetak godina u “Mejdanu” upozoravali borci, prepoznali smo i danas na različitim lokacijama gdje se obilježavao Dan Armije RBiH. Gurali su se pred TV kamere i objektive čvrsto uvjereni da ih nema tko “rastjerati”, navodi Dnevni avaz.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI