fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Aljoša Čampara: Identificirani su počinitelji dojava o bombama

Autor: Dnevno.ba

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, gostujući u emisiji Polis na TVSA, rekao je da misli da će brzo doći do uhićenja osoba koja imaju veze s jučerašnjim dojavama o bombama, odnosno da su počinitelji identificirani od strane policijskih snaga.

Čampara je rekao da je identificirana država iz koje su izvršeni napadi i da se putem međunarodne pravne pomoći i u suradnji s partnerskim agencijama radi na otkrivanju samih počinitelja.

– Ovakve napade teško je predvidjeti. Kada pogledate analizu unatrag nekoliko godina, 2020. bilo je oko 16 lažnih dojava, potom 2021. godine nešto manje, 7 otprilike, a evo slijedom svjetskih događaja 2021., posebno u zadnjih nekoliko mjeseci, taj broj se popeo na 36.

Dojave izazivaju uznemirenost kod građana i javnosti i na neki način narušava se i cjelokupan sustav obrazovanja, sudstva, funkcioniranja institucija, ali i rada policijskih agencija, jer vi onda morate odvajati policijske agencije da rade samo taj dio posla. Tako da to narušava sveukupni sustav sigurnosti – rekao je Čampara.

Čampara je istaknuo da država mora reagirati na dobar način u ovim uvjetima.

– Mi u okviru Federalnog ministarstva unutarnjih poslova imamo jedan odjel koji se bavi sa cyber kriminalom, ali mislim da je to nedovoljno za cijelu BiH. U nekim zemljama EU to je pri ministarstvima obrane, ali i ministarstvo sigurnosti može dosta uraditi na ovom polju, posebno kod određenih zakonskih regulativa koje bi trebale važiti za cijelu državu, pojasnio je te dodao da je moguće da će se ovakva vrsta napada nastaviti.

MUP ŽS bi trebao u skorije vrijeme formirati jedan ovakav odjel i koliko znam i Veleposlanstvo SAD-a zainteresirano je da pomogne njegovo osnivanje i opremanje. Jako je važna edukacija policijskog kadra i osnivanje ovih sektora po županijama, njihovo jačanje generalno – edukacija i tehnička pomoć koja je potrebna za bavljenje ovim vidom kriminala – izjavio je Čampara.

– Može biti da je riječ o provokacijama, ali može biti da se lažnim dojavama skreće pažnja sa stvarnog napada, na recimo financijski sustav BiH. O tome će se tek naknadno moći govoriti – zaključio je Aljoša Čampara u polisu na TVSA.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});