fbpx

AMBASADOR JEDNE DRŽAVE SASTAO SE S PREMIJEROM HNŽ-a Evo o kome se radi

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg primio je u nastupni posjet veleposlanika Rumunjske u BiH Antona Pacuretua s kojim je razgovarao o aktualnim zbivanjima u županiji, ali i BiH i širem okruženju, priopćili su u srijedu iz Vlade HNŽ-a.

Govoreći o političkim prilikama u BiH, predsjednik Vlade je istaknuo kako one na izravan način utječu na sve segmente života građana te je stoga potrebno tražiti rješenja kroz stalan dijalog i kompromise. Kao jedan od ključnih izazova koji stoje pred BiH, uz ustavne reforme, istaknuo je Izborni zakon i potrebu njegove izmjene što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne predstavnike.

“Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH”, zaključio je Herceg.

Osvrnuo se i na potrebu izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda čija sadašnja raspodjela, kako je kazao, nije pravična i čijom bi izmjenom HNŽ-u pripala značajnija sredstva, što bi izravno utjecalo na poboljšanje uvjeta u brojnim segmentima života građana.

Veleposlanik Pacuretu je, unatoč očiglednim poteškoćama s kojima se susreće BiH, izrazio optimizam kada je govorio o njezinu europskom putu.

Poručio je kako mu je nakana dinamizirati bilateralne odnose Rumunjske i BiH, kako na razini država, tako i na razini regija i lokalnih vlasti.

Herceg je pozdravio stajalište rumunjskoga veleposlanika kako bi bilo dobro razviti prometnu povezanost dvaju država, napose u zračnom prometu, gdje je bilo govora i o snaženju uloge mostarske zračne luke.

Također, pozvao je Pacuretua da da potporu i u obliku razmjene znanja i iskustava koje je Rumunjska stekla u procesu pristupanja Europskoj uniji, što bi Bosni i Hercegovini svakako bilo od osobite važnosti, navodi se u priopćenju.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI