fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Američka istražiteljica ispričala zašto je Karadžiću dopustila da ju iscjeljuje bioenergijom

Autor: Dnevno.ba

BOSTON - Američka istražiteljica Jessica Stern s Pardee škole za globalne studije na Boston univerzitetu objavila je u New York Timesu esej pod naslovom "Zašto sam dopustila osuđenom ratnom zločincu da me iscjeljuje energijom?", piše Klix.ba.

Ona je radi potreba istraživanja provela ukupno 48 sati s osuđenim zločincem Radovanom Karadžićem.

– Nekoliko puta je tijekom naših rasprava Radovan Karadžić želio pokazati svoju vještinu u bioenergetskom izlječenju. Prvi put je to bilo 23. siječnja 2015. godine, tijekom trećeg od 12 četverosatnih razgovora koje smo vodili između listopada 2014. i studenoga 2016. Sjedili smo svaki na svojoj stolici za svojim malim drvenim stolom u malenoj sobi koju nam je dodijelio zatvor u Haagu. Karadžić se skrivao nakon optužnice 1995. za genocid i zločine protiv čovječnosti, uključujući i sudjelovanje u genocidu 8000 muškaraca i dječaka u Srebrenici. Željela sam shvatiti zašto se prerušio u iscjelitelja energije, piše u eseju američke profesorice.

Navodi da je bivši predsjednik Republike Srpske postao Dragan David Dabić, iscjelitelj energije koji nudi duhovne lijekove za neplodnost i bolesti.

– Karadžić me pogledao direktno u oči i pitao: Da li biste željeli da vam pokažem kako to funkcionira? Bila sam iznenađena, nesigurna kako odgovoriti. Pomislila sam: Ako kažem ne, on će pobijediti. Vidio bi da se ja njega bojim. Ali reći ‘da’ značilo bi izložiti se njegovom dodiru. Ne samo njegovom dodiru, već njegovoj ‘iscjeljujućoj’ energiji. Prošlo mi je kroz glavu da on želi da osjetim njegovu moć, da me možda zastraši. Podsjetila sam samu sebe da, iako je osuđen za genocid, nikada nije osumnjičen da je osobno počinio nasilan čin. Nisam mislila da će me zadaviti. Ali znala sam da dežurni stražar, koji nas je trebao nadgledati i čuvati, sjedi za stolom i besposleno prelistava stranice časopisa. Rekla sam sama sebi da ću manje ili više biti sigurna s njim, čak i ako mi se fizički približi. Odgovorila sam: Da. U tom trenutku i danima nakon toga obećala sam sebi da nikome neću reći za ovaj incident”, piše, između ostalog, u njenom eseju.

Dodala je da je opasno to što proučava nasilne muškarce ili muškarce koji potiču nasilje.

“Morala sam ga slušati i to bez izrečene presude. Morala sam se se predati, makar samo privremeno, njegovoj slici o sebi. Znala sam, kada sam nagovorila sud da mi dozvoli intervju s Karadžićem, da ću se morati predati njegovoj ideji o sebi – kao moćnom mistiku, velikom pjesniku i cijenjenom psihijatru”, navodi se u njenom eseju za New York Times.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});