fbpx
Foto: Chris Kleponis/Guliver Image

Američki predsjednik imenovao izaslanicu za ljudska prava za Sjevernu Koreju

Autor: dnevno.ba

Joe Biden imenovao je u utorak dugogodišnju diplomatkinju Julie Turner posebnom izaslanicom za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, popunivši tako mjesto koje je bilo prazno tijekom cijeloga mandata bivšega predsjednika Donalda Trumpa.

Julie Turner dolazi na to mjesto s dužnosti direktorice Ureda za istočnu Aziju i Pacifik pri Odjelu za demokraciju, ljudska prava i rad State Departmenta, priopćila je Bijela kuća, dodavši da Turner govori korejski te da je prije radila na pitanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji kao posebna pomoćnica u uredu izaslanika.

Mjesto posebnoga izaslanika za ljudska prava slobodno je od siječnja 2017., odnosno od vremena kada je bivši predsjednik Donald Trump pokušavao uspostaviti vezu s Pyongyangom, sastavši se tri puta sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom. To je dovelo do ublažavanja napetosti između dviju zemalja, ali nije rezultiralo dugoročnim sporazumom.

Mjesto u rangu veleposlanika uspostavljeno je zakonom iz 2004. godine, kako bi se Sjevernu Koreju, jednu od najautoritarnijih zemalja, podvrgnulo pritisku u pogledu pitanja ljudskih prava.

Napetost između Sjeverne Koreje te njezina južnog susjeda, SAD-a i Japana porasla je posljednjih mjeseci zbog rekordnoga broja raketa koje je Pyongyang ispalio u 2022. godini.

U zadnjem godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, State Department je naveo znatna kršenja, uključujući i masovna zatvaranja i prisilni rad.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI