fbpx

Američki veleposlanik pisao Hercegovcima – Za propast Aluminija okrivio HDZ BiH

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson ocijenio je kako je propast mostarskog "Aluminija" rezultat pogubnih političkih utjecaja i stranačkog kadroviranja koji nemaju veze s ekonomskom logikom pri čemu je upozorio da zbog toga trpe i brojni drugi potencijali koji postoje u Bosni i Hercegovini i kojima upravo zbog politike vladajućih stranaka prijeti slom kao i mostarskoj tvrtki.

Ne spominje HDZ BiH, ali je jasno da misli na njih

U autorskom tekstu objavljenom na svom blogu američki veleposlanik nije izravno spomenuo HDZ BiH, ali je jasno aludirao na odgovornost te stranke za propast “Aluminija” koja se ne može pravdati samo zaoštrenom tržišnom utakmicom u kojoj je taj kombinat postao nekonkurentan na tržištu.

“Iako se tvrtka suočavala s teškim tržišnim uvjetima uz visoke troškove glinice i struje, postoje i drugi dodatni razlozi njenog pada. Bolna je istina da je ‘Aluminij’ lagano propadao otkako je poslije rata 1997. godine u njemu ponovo pokrenuta proizvodnja jer je njegova svrha bila koristiti političkim strankama, a ne radnicima i privredi Hercegovine. Sada vidimo logične posljedice pogrešnog upravljanja, čiju cijenu plaćaju radnici i njihove obitelji. Nije ovo prvi put da se političarima dopusti da neku tvrtku dovedu do bankrota, a neće biti ni posljednji ukoliko se nešto ne promijeni. Menadžeri ‘Aluminija’ su radeći u korist političkih gospodara umjesto da rade na prilagođavanju teškim tržišnim uvjetima proizveli sadašnju situaciju u kojoj su radnici iznenada ostali bez zaposlenja od kojega ovise i oni i njihove obitelji”, napisao je veleposlanik Nelson.

“Vrijeme je da Hercegovina i Hercegovci imaju koristi od legitimnog poslovanja”

Istaknuo je kako “Aluminij” nije jedini slučaj tvrtke koja tavori zbog političkih utjecaja. Kao primjer je naveo zračnu luku u Mostaru čije direktore desetljećima postavlja HDZ BiH, a oni nisu u stanju od toga napraviti profitabilnu tvrtku unatoč ogromnom turističkom potencijalu kakvoga ima Hercegovina.

“Vrijeme je da Hercegovina i Hercegovci imaju koristi od legitimnog poslovanja. Nažalost naročito njihovi lideri i dalje blokiraju reforme i mjere za poboljšanje poslovne klime”, ocijenio je američki veleposlanik u BiH.

Dodao je kako to zapravo vrijedi za cijelu BiH jer je Međunarodni monetarni fond odavno napravio popis od oko 550 problematičnih bosanskohercegovačkih tvrtki koje su u vlasništvu države i u BDP-u zemlje sudjeluju s gotovo 20%.

Nelson kaže da nema razumnog razloga da mnoge firme budu državne

Većina tih tvrtki u teškom su financijskom stanju i na njih otpada skoro 70% dugovanja za poreze i doprinose u javnom sektoru. Za najveći broj tih tvrtki, kako tvrdi Nelson, ne postoji razuman razlog da budu u posjedu vlasti osim da se političkim strankama omogući da ih kontroliraju što je put u – propast.

“Pod kontrolom političkih stranaka i radnicima u ovim tvrtkama i privredi BiH prijeti propast”, upozorio je američki veleposlanik nudeći kao izlaz iz takvog stanja potpunu transparentnost u vezi s financijskom situacijom i dugom svih tvrtki u državnom vlasništvu te potpunu depolitizaciju uključujući zapošljavanje menadžera po osnovi stručnosti, a ne političke pripadnosti.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI