fbpx

Amerikanci traže žurno formiranje Vlade FBiH, SDA i HDZ BiH se ‘partnerski’ ucjenjuju, a SDP tvrdi da je dogovor već postignut

Autor: Dnevni list

SARAJEVO- U svjetlu činjenice da, nakon što su Opći izbori u BiH održani još u listopadu 2018. godine, još uvijek nije formiran novi saziv Vlade Federacije BiH, iz Ureda Veleposlanstva SAD-a u BiH za odnose s javnošću su, na upit portala Vijesti.ba za komentar na taj zastoj, ocijenili da je, nakon više od godinu dana od izbora održanih 2018. godine, krajnje vrijeme da se formira vlast na svim razinama i da se provede izborne rezultate.

U osvrtu na zahtjev HDZ-a BiH koji traži izmjene Izbornog zakona prije formiranja entitetske izvršne vlasti, ponovili su da političke stranke uske stranačke interese. trebaju ostaviti po strani.

“Kao što smo stalno govorili, pozivamo sve stranke da ostave po strani uske stranačke interese i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana”, poručili su iz Ureda Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Prebacuju odgovornost jedni na druge

Podsjetimo, ključni politički akteri u FBiH, SDA i HDZ BiH već godinama se ne mogu dogovoriti oko nužnih izmjena Izbornog zakona. Iako lideri tih stranaka konstantno daju izjave da vode konstruktivan dijalog, činjenica da se godinama nisu pomakli s mrtve točke dovoljno govori koliko je taj dijalog konstruktivan. U prilog ‘konstruktivnosti’ ne idu ni izjave partnerskih lidera Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, koji upravo tu konstruktivnost demantiraju vlastitim izjavama.

– U svim razgovorima sam istakao kako smo napravili dobar iskorak, Realna dinamika je da do kraja veljače EU izvijestimo o napretku koji smo ostvarili, da bi do kraja ožujka eventualno usuglasili Izborni zakon. Rekao sam da će biti puno onih, posebno u Sarajevu, koji će željeti da se na tom planu ništa ne dogodi i da se zadrži status quo. To bi bilo porazno za BiH, jer je izvjesno da će na svibanjskom sastanku u Zagrebu Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti punu potporu za otvaranje pregovora s EU, a naš je interes da u istom terminu i mi dobijemo kandidacijski status, kazao je lider HDZ-a BiH prije nekoliko dana.

Izetbegović je pak pozvao HDZ BiH da bez odgađanja predloži predsjednika FBiH, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH, te da neće dopustiti HDZ-u BiH da nameće izmjene izbornog zakona po svojim željama i da time uvjetuje uspostavu nove izvršne vlasti u Federaciji BiH

– Izborni zakon je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te njegovu reformu ne treba vezati za formiranje Vlade FBiH, komentirao je prvi čovjek SDA, koji podržava izmjenu strukture Vlade FBiH, odnosno formiranje novih i spajanje nekih postojećih ministarstava.

Obojica lidera ponavljaju više-manje iste izjave već godinama. Dovoljno je pogledati arhiv i vidjeti da se konstruktivni dijalog vodi najmanje 6-7 godina pa se logičnim, najblaže rečeno, može postaviti pitanje žele li uopće njih dvojica postići išta više od konstruktivnog dijaloga?

SDP tvrdi da je dogovor postignut

S druge strane, oporba je uvjerena da su HDZ BiH i SDA postigli dogovor te da samo čekaju pravi trenutak kako će to priopćiti javnosti. Tako je jučer Predsjedništvo SDP-a BiH osudilo stavove Dragana Čovića po pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, koje u toj stranci drže apsolutno neprihvatljivim.

-Očito se stavovi Čovića o ovom pitanju nisu promijenili još od 2014. godine i dogovora s SDA. U neuvjerljiva opravdanja HDZ-a BiH i SDA da jedni druge žele istjerati na čistac više nitko ne vjeruje jer je više no jasno da oni nikad neće naštetiti jedni drugima. Evidentno je da dugogodišnji partneri HDZ BiH i SDA čekaju povoljan trenutak kada će objaviti da su pronašli zajednički jezik po pitanju Izbornog zakona, smatraju u SDP-u BiH.

 

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI