fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Amir Zukić nevin je u očima SDA stranke, ali ipak ne može u Sjedinjene Države

Autor:

Amir Zukić, bivši zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije, našao se na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države prije nego što je neefikasno bh. pravosuđe donijelo presudu za ono što mu se stavljalo na teret.

“Podsjećam na princip presumpcije nevinosti i da niko nije kriv dok se ne dokaže”, kazao je Bakir Izetbegović nakon što je uhapšen generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić. Tri godine kasnije ispostavilo da je Amir Zukić još uvijek nevin, odnosno da nije osuđen za korupciju koja mu se stavljala na teret.

State Department je uprkos “amnestiji” stranačkog vrha SDA u svom aktu naveo da je odluka o zabrani ulaska Amira Zukića u Sjedinjene Američke Države donesena zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju.

“U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini”, navodi se u aktu State Departmenta.

Kako saznaje Klix.ba, uskoro bi još osoba iz Bosne i Hercegovine trebalo da se nađe na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Sigurnost pod skutima SDA

Odluka da se Amiru Zukiću zabrani ulazak u Sjedinjene Države bila je zgodna prilika da se prisjetimo izjave Bakira Izetbegovića o presumpciji nevinosti od prije tri godine, a budući da Stranku demokratske akcije potresaju brojne druge afere stranački vrh prisiljen je osmišljavati nova opravdanja za kriminal unutar SDA.

Senad Pećanin, novinar i advokat, smatra da je “mreža kriminalnih interesa koje omogućava, koristi i koordinira Izetbegović toliko gusta, razgranata i moćna da pruža pouzdanu zaštitu svim ‘pipcima hobotnice’, tolika da se svi osumnjičeni i optuženi lakše odlučuju za lojalnost stranci nego za suradnju sa istražnim i sudskim organima”.

“Nema sumnje da se radi o dobro promišljenom izboru osumnjičenih i optuženih za kriminal i korupciju, s obzirom na to da SDA već decenijama demonstrira da svojim kriminalnim perjanicama može pružiti efikasnu zaštitu od zakona i suda”, kazao je Pećanin za Klix.ba.

Odluka američke administracije je, napominje Pećanin, javni gest kojim se želi otkloniti svaka sumnja kada je riječ o podršci borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

“Nekada je čak i otvaranje istrage protiv članova na funkcijama bilo osnov da ih SDA suspendira. Od te prakse prešlo se na čekanje na podizanje optužnice, da bi Bakir Izetbegović još više obesmislio odnos prema kriminalcima u svom okruženju tako što se sada ‘legalisticki’ traži pravosnažna osuđujuća presuda za političko sankcioniranje kriminalaca na javnim funkcijama”, istakao je Pećanin.

Poentirao je kako presumpcija krivične nevinosti ne može štititi optužene od političke odgovornosti za obavljanje javnih funkcija i da je to poruka koju američka administracija šalje Izetbegoviću.

Upitan da li se može očekivati da će se još bh. građana naći na takozvanoj crnoj listi SAD-a, Pećanin odgovara da ne treba očekivati da State Department radi posao koji bi trebalo da rade nadležna tužilastva i sudovi u BiH.

“Odluka o statusu Zukića je najjasnija moguća poruka američke administracije o tome kako gleda na kontrolu pravosuđa koju su uspostavili vladajući političko-kriminalni karteli u BiH. Moguće je da će se naći još imena na listi koja će praviti društvo Dodiku, Zukiću i ostalima, ali je prava šteta što jednaku praksu prema korumpiranim političarima ne usvaja i Evropska unija”, zaključio je Senad Pećanin.

Nezavisna američka istraga

Bojan Bajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u Bosni i Hercegovini, napominje kako javna vlast podrazumijeva viši nivo javne odgovornosti nego što je krivična odgovornost i da bh. političari moraju prestati opravdavati kriminal.

“Amir Zukić i drugi javni funkcioneri pod teškim optužbama moraju odstupiti sa svih funkcija, kazniti se i izbaci iz političkog i javnog života. Sjedinjene Države vode nezavisnu istragu, dolaze do kredibilnih informacija i donose neophodne odluke da bi zaštili svoj sistem. U BiH ne možemo očekivati nikakve značajnije napretke sa ovakvim pravosuđem i sa ovakvom konstelacijom političkih stranaka gdje se korupcija promoviše iz vrha”, kazao je Bajić.

Napominje kako bi trebalo da političari u svojim strankama uvedu etičke standarde ponašanja, poštenja, morala, javne odgovornosti i da za najmanje prekršaje kažnjavaju, sankcionišu i izbacuju ljude iz političkog sistema.

“Američka administracija će nastaviti sankcionisati korumpirane bh. državljane, ali se postavlja pitanja koliko Amira Zukća naprimjer tangira to što ne može ući u Sjedinjene Države. Oni svoj novac skrivaju pod jorganom ili na nekim skrivenim računima na Kipru… Nešto bi se moglo postići jedino kada bi inertna Evropska unija počela da prati politiku Sjedinjenih Država i ograničava ulazak ljudima povezanim sa kriminalom i korupcijom”, zaključio je Bajić.

Podsjećamo, Amir Zukić uhapšen je u sklopu predmeta Bosna 17. februara 2017. godine, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, zbog korupcije pri zapošljavanju u javnim preduzećima, mahom u Elektroprivredi BiH. Općinski sud u Sarajevu ukinuo mu je pritvor 21. juna 2017. godine. Razriješen je sa dužnosti generalnog sekretara tek sljedeće godine.

 

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});