fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ANALIZA REZULTATA: Za Dragana Čovića nije glasala većina Hrvata

Autor: Slobodna Bosna

SARAJEVO - Ako je Komšić nelegitiman član Predsjedništva jer za njega tobože nije glasala većina Hrvatima u BiH, zašto bi Čović s druge strane bio legitiman član Predsjedništva kad za njega također nije glasala većina Hrvata u BiH?

Nakon što je na općim izborima u BiH u utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić brutalno porazio Dragana Čovića osvojivši natpolovičnu većinu glasova, bura se ne stišava. Kao što se moglo i očekivati, Komšić, ali i cjelokupan bošnjački narod, izloženi su bjesomučnim uvredama, optužbama i prijetnjama, a nekoliko gradića u zapadnoj Hercegovini je čak Komšića proglasilo nepoželjnom osobom. Iako se Ustavu BiH nigdje ne navodi da narodi treba da biraju svoje članove Predsjedništva, nego samo da se dva biraju s teritorije FBiH od kojih jedan mora biti Bošnjak, a drugi Hrvat, a jedan s teritorije RS-a koji mora biti Srbi, ne prestaje se s tvrdnjima da je Komšić nelegitiman, pa čak u posljednje vrijeme neki ističu i nelagalan član Predsjendištva iz reda hrvatskog glasova, jer je navodno dominantno izabran glasovima Bošnjaka.

Ipak, čak i ako bismo slijedili logiku HDZ-a i krugova bliskih njemu, da član Predsjedništva iz hrvatskog naroda može biti isključivo onaj za kojeg masovno glasaju Hrvati, doći ćemo i do pitanja legitimnosti samog Dragana Čovića.

Naime, Dragan Čović je na ovim izborima osvojio tek 140.000 glasova. Hrvata, s druge strane, prema popisu iz 2013. godine, u BiH ima oko 540 tisuća. Ako čak nekako i zaboravimo na Srbe iz Kantona 10 koji su po uputi Dodika glasali za Čovića, dolazimo do podatka da je Čović dobio podršku tek četvrine Hrvata iz BiH. Naravno, u računicu treba ukalkulirati i to i da svi Hrvati nemaju pravo glasa na izborimq, te da je izlaznost među Hrvatima bila dosta niska, ispod 50%. Kada uračunamo ove podatke opet dolazimo do brojke da je Čović među hrvatskim glasačima s pravom glasa dobio jedva trećinu podrške. Osvajanje 140 tisuća glasova pokazuje da Čović među Hrvatima u BiH nema ni natpolovičnu podršku.

Pa ako je Komšić nelegitiman član Predsjedništva jer za njega tobože nije glasala većina Hrvatima u BiH, zašto bi Čović s druge strane bio legitiman član Predsjedništva kad za njega također nije glasala većina Hrvata u BiH?

Autor: Slobodna Bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});