fbpx

Andrej Plenković svečano dočekan u Sarajevu

Autor: Dnevno.ba

Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je doputovao u službeni posjet Bosni i Hercegovini, svečano je ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu dočekao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Plenković, koji je u prvom službenom posjeti Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. listopada 2016. godine, ovog se puta odaziva na poziv Tegeltije, a kako je planirano, nakon svečanog dočeka bit će upriličen i susret izaslanstava Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, prenosi Bild.ba.

Izaslanstvo Vijeća ministara BiH, osim Tegeltije, činit će ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.Izaslanstvo Vlade Hrvatske činit će ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Tijekom posjeta BiH planiran je i susret s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH – predsjedateljem Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem, kao i predsjedateljem Zastupničkom doma Denisom Zvizdićem te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Kako je ranije najavljeno, među ključnim političkim temama bit će aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje.

Razgovarat će se o borbi protiv pandemije koronavirusa, suradnji na realizaciji zajedničkih projekata, posebno u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, jačanju ekonomskih odnosa, suradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj podršci Hrvatske europskom putu BiH.

Predsjednik hrvatske vlade položit će vijenac na “Mostu Suade i Olge” u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su na tom mjestu poginule 5. travnja 1992. godine, a planiran je i susret s reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, metropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI