fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ANGELA MERKEL PORUČILA DA SE NEĆE CIJEPITI ASTRAZENECOM! ‘Sigurno je, ali…

Autor: dnevno.ba

Početkom godine mnogi su Nijemci negodovali zbog nedostatka cjepiva protiv koronavirusa, a nekoliko tjedana poslije priča je obrnuta. Država je osigurala milijunske količine cjepiva koja zasad stoje neiskorištena na ‘lageru’ jer ih malo tko želi primiti.

No, Nijemci su i dalje ljuti, nisu oni toliko protiv cijepljenja, koliko su razočarani činjenicom da im nije dostupno ‘njihovo’ cjepivo, ono koje je razvila njemačka tvrtka BioNTech u suradnji s Pfizerom. Problem leži u tome što je osigurano cjepivo AstraZeneca/Oxford u koje Nijemci očito nemaju povjerenja. Bolje rečeno, imaju povjerenja u svoje znanstvenike koji su dali preporuku da ovo cjepivo zbog manje učinkovitosti ne primaju osobe starije od 65 godina.

Kako prenosi NY Times pozivajući se na podatke Instituta Robert Koch, dva tjedna nakon isporuke 1,45 milijuna doza cjepiva AstraZenece iskorišteno je nešto manje od 271 tisuću cjepiva (18 posto). Nijemci se, čak i njihovi medicinski djelatnici, odbijaju prijaviti za cijepljenje ili ne dolaze na zakazane termine.

Premda njemačke vlasti pokušavaju smiriti situaciju, kancelarka Angela Merkel je za Frankfurter Allgemeine Zeitung izjavila kako ne bi primila ovo cjepivo. “Imam 66 godina i ne ulazim u skupinu kojoj je preporučeno cijepljenje AstraZenecom”, izjavila je iako je njen stav da se radi o pouzdanom cjepivu.

“Radi se o pouzdanom cjepivu, sigurnom i učinkovitom. Odobrila ga je EMA, a u Njemačkoj se preporučuje mlađima od 65 godina. Svi relevantni autoriteti nam govore da se radi o cjepivu kojem možemo vjerovati. U trenutku kad cjepiva nema dovoljno, ne možemo birati čime ćemo se cijepiti”, poručila je.

Ovaj problem s lošim publicitetom, međutim, nije samo njemačka posebnost. Povjerenje u AstraZenecu narušeno je i u Francuskoj, posebno nakon izjave predsjednika Emmanuela Macrona koji ga je ocijenio “upitnim za starije dobne skupine”. No, i on je sad okrenuo ploču, rekavši jučer da će ga uzeti sam.

Službenih podataka o iskoristivosti AstraZenecinog cjepiva u Francuskoj nema, no podaci koje je otkrio britanski Guardian ukazuju da su u Europi brojke slične, pa čak i poraznije nego u Njemačkoj. Tako je u Italiji je iskorišteno 19 posto AstraZenecinog cjepiva, u Belgiji tek četiri posto, a u Bugarskoj taj postotak pada ispod dva posto (1,73). Prema pisanju Guardiana, u Europskoj uniji je čak četiri od pet isporučenih cjepiva AstraZeneca/Oxford neiskorišteno.

S druge strane, iskorištenost Pfizerovih cjepiva u Belgiji, Italiji i Njemačkoj prelazi 80 posto.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});