fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ANTE ANDRIĆ – CRNI: Nema predaje, nastavljam se boriti protiv Elektroprivrede HZHB, boriti za Mesihovinu!

Autor: Dnevno.ba

TOMISLAVGRAD - Dvanaesta je već godina kako su u naselju Mesihovina kod Tomislavgrada postavljena dva vjetroagregata jačine po 100 KW, te su isti proizvodili električnu energiju sve tamo do konca 2009. godine kada je u olujnom nevremenu jedan agregat oštećen. Za ovo podneblje u to vrijeme nešto ovakvo predstavljalo je pravi poduhvat, a sve zahvaljujući Anti Andriću - Crnom, ovdašnjem mještaninu koji je danas primoran boriti se pravnim putem za ono što je njegovo, a što mu država pokušava oteti!

Naime, tvrtka “RO-KUT” d.o.o. Tomislavgrad, vlasnik je verbalnog žiga “Vjetropark Mesihovina”, za koji je Institut za intelektualno vlasništvo BiH donio rješenje: IP-02-47-07521/17ČA od 28.07.2017. godine pod brojem BAZ1619816. Štoviše, žig ima i međunarodnu registraciju pod brojem: No.1 331 189 za područje Republike Hrvatske.

Spomenuta tvrtka prva je uopće u BiH započela projekt vjetroelektrana pod navedenim imenom “Vjetropark Mesihovina”. U vrijeme gradnje, dakle 2006. godine, nije bilo pravne regulative u Federaciji BiH koja bi podržala ovakav projekt, te je u iščekivanju da se donesu odgovarajući propisi došlo do onesposobljavanja tih vjetroagregata. Ipak, i pored svih teškoća projekt ima reputaciju u proizvodnji električne energije na vjetar kao prvi vjetropark u BiH.

Žig je zaštićen, poznat je nositelj prava na žig, sve u namjeri da se nađe strateškog partnera radi nastavka rada na projektu, međutim pojavljuje se problem zvan Elektroprivreda HZHB! Naime, u Mostaru je 14. travnja 2016. godine, tijekom održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva, potpisan ugovor vrijedan 76 milijuna eura, a kako je tada priopćeno riječ je o realizaciji projekta vjetroparka “Mesihovina”, kojeg već godinama (kako tada obrazlažu iz Elektroprivrede HZHB) planira provesti ovo Javno poduzeće. Tada su tako potpisani ugovori s predstavnicima Siemensa i konzorcija ABB i Elektro Kontrol Petek.

“Potpisana su dva ugovora. Prvi se odnosi na konzorcij Siemens. Radi se o ugradnji i puštanju u rad 22 vjetroagregata snage 50,6 megawata u vrijednosti od 72 milijuna eura. Drugi ugovor je vezan uz isporuku, ugradnju i puštanje u rad trafostanice. Vrijednost investicije je 4,27 milijuna eura. To je konzorcij ABB i Elektro Kontrol Petek. Ostatak novca u iznosu oko šest milijuna eura će osigurati Elektroprivreda HZHB i bit će uložen u ove projekte” – kazao je tom prilikom generalni direktor JP “Elektroprivreda HZHB” Marinko Gilja naglasivši kako očekuje da će novi pogon biti pušten u rad u proljeće 2018. godine.

“Nemam ja ništa protiv izgradnje vjetroparka koji će sigurno donijeti nova radna mjesta našoj općini, međutim taj vjetropark nema ama baš nikakve veze s Mesihovinom gdje su i vršena mjerenja brzine vjetra nego se taj vjetropark gradi na relaciji Bukovica, Mrkodol, Brišnik – Cebara. Dakle, nekoliko kilometara od Mesihovine. Zašto su dali ime novom vjetroparku baš Mesihovina ne bih nagađao ali smatram da su moji interesi u svemu povrijeđeni” – nedugo nakon objave ovih informacija, vezanih za potpisivanje spomenutog ugovora, kazao je Ante Andrić – Crni.

On je odmah upozorio Elektroprivredu HZHB na taj problem poručivši kako će angažirati odvjetnike, te će sudskim putem braniti svoju imovinu. Možda ga nisu previše ozbiljno shvaćala gospoda iz ovog javnog poduzeća, no kako sada stvari stoje u predstojećem razdoblju bi mogli imati itekako ozbiljne probleme glede ovog slučaja.

“Znam kako dosta medija o ovome ne smiju širu javnost informirati, ali znam da oni u Elektroprivredi HZHB itekako čitaju vaš portal i da će ovo doći do njih, te ih stoga još jedanput upozoravam, odnosno zahtjevam od njih da se nemaju pravo tim imenom služiti. Svakako ćemo se zbog toga naći na Sudu” – kaže Andrić.

Naš portal je u posjedu cjelokupne dokumentacije vezano za ovaj slučaj, o Andriću su već pisali i mediji iz Njemačke, a uskoro se sprema i jedna velika TV reportaža o ovom nesvakidašnjem slučaju.

Na temelju prikupljene dokumentacije vidljivo je kako je dotični gospodin mirnim putem nastojao riješiti spor s Elektroprivredom HZHB, a što se tiče odgovora koji su stizali iz Elektroprivrede HZHB možemo ustvrditi kako nemaju nikakvog osnova. U nekoj normalnoj državi Andrićeva firma bi za nešto ovakvo sudskim putem dobila astronomsku odštetu, ali kako je ovo Bosna i Hercegovina upitno je hoće li ovo biti samo “borba protiv vjetrenjača” ili će prema tvrtci “RO-KUT” d.o.o. Tomislavgrad ipak biti ispravljena očigledna nepravda?

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});